In principe betaalt elke partner de helft van de kosten. In onze bemiddelingen betrachten we een vooraf bepaalde vaste prijs, all-in. Zo kennen de scheidende partners van tevoren de totale kost en zijn er geen verrassingen. De bepaling van dit bedrag gebeurt op ’t einde van het eerste gesprek omdat we dan pas als bemiddelaar voldoende weten om het forfait te kunnen bepalen. We werken immers op maat van de klanten en hanteren dan ook een eerlijke prijs rekening houdend met wat er te doen is; niet meer of niet minder.

Eén partner betaalt de kost van de bemiddeling: gaat dat?

Het komt voor dat één partner de bemiddelaar betaalt maar dan wil ik steeds de zekerheid dat dit met het uitdrukkelijk akkoord is van de niet betalende andere partner. Immers als bemiddelaar ben ik onpartijdig, onafhankelijk en objectief; en wens ik ten allen tijde dit zo te behouden. Het betaald worden door één partner mag dus niet leiden tot enige bevoordeling.

Eén partner wil niet meebetalen: wat dan?

Sporadisch zijn er bemiddelingen bij scheiding, waarbij één partner weigert om maar één eurocent bij te dragen in de kosten van de bemiddeling. Als reden wordt dan vaak aangegeven dat de andere partner wenst te scheiden en dat zij/hij geen vragende partij is en dat de andere partner dan maar alle kosten van de scheidingsbemiddeling moet betalen.
Als bemiddelaar blijf ik uit deze discussie.
Vaak blijkt dat die ene partner dan nog zo kwaad of teleurgesteld is dat die de knip op de beugel houdt. Eerder als een ‘straf’, of als een ‘rekening’ die wordt gepresenteerd aan de partner die wenst te scheiden.
Doorgaans lopen dergelijke bemiddelingen dan ook stroef omdat één partij tegenwerkt, niet meegaand is, over alles en nog wat moeilijk doet, en emotioneel nog in de vernieling zit. Het relationele en emotionele wordt ter sprake gebracht tijdens de bemiddeling. Dit heeft doorgaans een helend effect maar dit is niet altijd het geval. Vooral wanneer kort na de breuk één partner al gelijk de andere met een 'regeling' confronteert, kan het dat de andere partner emotioneel nog niet klaar is.
Kortom als één partij niet bereid is om constructief mee te werken ben ik als bemiddelaar duidelijk en herhaal ik wat bemiddeling inhoudt en welk engagement bemiddelen van beide partners vooronderstelt. Als de ene partij dan blijft moeilijk doen en duidelijk niet bereid is om samen tot een vergelijk te komen, tenzij op de voorwaarden die één partij stelt; wordt de bemiddeling door de bemiddelaar beëindigd.
In het verleden is dit al gebeurd maar zie ik die koppels met 90% zekerheid terug na een bepaalde tijd.

En wat kost een scheiding met een rechtsgang?

Kort en duidelijk: veel geld! Immers er is een groot verschil als het gaat om een EOO – Echtscheiding Onherstelbare Ontwrichting -  of maw een scheidingsregeling waarbij advocaten en de rechtbank zijn betrokken. De uiteindelijke kost van de advocaten is vooraf onbekend en loopt per partner in de duizenden euro’s.  Ook niet vergeten da er een rechtsplegingsvergoeding dient betaald door de partner die de zaak aanhangig maakt.

Het gaat niet alleen om de kostprijs!

Bezin dus voor je begint.
Maar laat niet alleen de kostprijs bepalend zijn maar kies vooral bewust de weg die jullie willen gaan: samen jullie akkoord via een bemiddeling OF jullie gelijk bevechten en niet eens weten wat er finaal uit de bus komt, namelijk wat zal er staan in het opgelegd vonnis? Niet zelden zijn mijn moeilijkste klanten deze; die na het vonnis in bemiddeling komen omdat geen van de partners kan instemmen met de inhoud van het vonnis. Onwaarschijnlijk maar wel waar!

Weet voor wat je kiest: jullie overeenkomst of een opgelegd vonnis!?

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak.
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

-         via telefoon 03 535 30 01 of

-         via mail info@neobemiddeling.be of

-         via het contactformulier of

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
echtscheiding, scheiding, Vechtscheiding, scheiden
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen