Wat maakt dat partners zich goed voelen in hun relatie? Wat maakt dat het toch spaak loopt?
Boeken vol zijn erover te schrijven. Communicatie is één van de relatiesleutelwoorden maar ook sexualiteit is nooit ver weg.

Als bemiddelaar in onze NEO praktijk horen we veel. We genieten het vertrouwen en dat is meer dan waardevol.

Verliefdheid komt en gaat - 'houden van' blijft

Wat we merken in de contacten met koppels, zowel hetero als holebi, is dat partners in een relatie afhankelijk zijn van elkaar. Als een relatie stokt dan is dit niet om te buigen als de andere partner dit niet wil, hoe zeer deze zich hiervoor ook inspant.
Maar zelfs als beide partners de relatie willen redden is succes niet gewaarborgd. Er is meer nodig dan verliefdheid, dat komt en gaat. Het is “het houden van” dat de basis is. Ook is er nodig: begrip, verstandhouding, intimiteit, inzet, samen doorzetten, zich mogen en durven uitspreken. Dit laatste horen we vaak: de communicatie loopt niet.
Eén van de relatie-sleutelwoorden is gevallen: communicatie. Zeg maar het met elkaar delen van waar een mens mee zit, belangstelling tonen voor de ander, vragen stellen, proberen te verstaan.

"Zonder seks is het ook maar droge koek"

Zowel mannen als vrouwen gaan vaak eraan voorbij dat beide sexen wezenlijk verschillend zijn, anders denken en reageren, ze zien anders, voelen de dingen anders aan, praten anders… of niet.  In gesprek blijven over het verschillend zijn is voedsel voor de relatie en dit proces op gang brengen redt vaak tanende relaties.

Als er een haar in de boter zit (en soms een pruik!) dan haal je ze er best samen uit. Maar hoe doe je dat? Er bestaat geen eenduidig recept voor, maar leren kun je het wel. Echter niet tegen de klok. Wat je niet weet, wat je niet kent, vergt tijd om het je eigen te maken. En soms/vaak is die tijd er niet (meer).

En dan ook natuurlijk is er sexualiteit. Dit zien als de kers op de taart. Immers met seks alleen redt je geen relatie. "Maar zonder seks is het ook maar droge koek", zei ooit een partner van een koppel in scheiding. Ook hierin verschillen man en vrouw. Voor een vrouw is emotioneel intiem zijn vaak belangrijker dan lichamelijke intimiteit. Dit onderwerp van gesprek laten zijn, vergt moed. Maar het delen van intieme gevoelens is als cement, is als lijm, als het open ontvangen wordt. Het spreekt voor zich dat we koppels ten gepaste tijde doorverwijzen naar sexuologen, wij zelf zijn als bemiddelaars geen sexuologen.

Ooit gehoord en gelezen: “Beminnen is beslissen” (Marriage Encounter) en “Liefde is een werkwoord” (F Van Steenweghen). Investeren in een relatie is inderdaad werken, hard werken soms.

Als de liefde dun is, zie je de fouten dik

Koppels kiezen vaak voor scheiding omdat ze vinden dat het te laat is om de boeg  te wenden. Soms kan het ook niet anders, als de liefde op is en er geen vlam meer is, als één partner al een nieuwe partner heeft, dan rest er ook niet veel andere keuze. Immers, als de liefde dun is, zie je de fouten dik. Het enige wat dan nog kan, is respectvol uit elkaar gaan, met oog en hart voor wat voor beide partners belangrijk is.
Bemiddeling is dan de meest aangewezen weg: partners praten dan niet langs elkaar heen, praten ook niet tegen elkaar, maar met en tot elkaar. Wezenlijk anders.

Kiezen voor relatieherstel met bemiddeling

Het kan de relatie herstellen maar het vergt moed, bereidheid, openheid, eerlijkheid en de wil om zich nog kwetsbaar op te stellen. Niet min, maar als deze voorwaarden niet vervuld zijn, hoef je aan een relatieherstelbemiddeling niet te beginnen. Het is dan vaak uitstel van executie. Het gaat dan niet om 'proberen' maar de vaste wil om ervoor te gaan.
Wie wel wil kan al eens een kijkje nemen op de website via deze link.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.

Keuze uit 2 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

  •          via telefoon 03 535 30 01 of
  •          via het contactformulier

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Auteursrecht

Algemeen
Tags: 
Relatiebemiddeling, Communicatie, scheiden, scheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen