Kinderen met gescheiden ouders zien hun grootouders minder dan leeftijdgenootjes met getrouwde ouders. Vooral het contact met de grootouders aan vaderskant vermindert drastisch. Dat stellen sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Als ouders gescheiden zijn, zien kinderen hun grootouders minder frequent, vooral die van vaderskant. Meer dan 10 procent van de kinderen met gescheiden ouders heeft zelfs helemaal geen contact meer met de grootouders van vaderskant. Sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel baseerden zich voor het onderzoek op data van meer dan 1.000 10- tot 25-jarige inwonende kinderen en hun ouders die deelnamen aan de rondvraag 'Scheiding in Vlaanderen'.

Verblijfsregeling
Dat een echtscheiding in vele gevallen tot minder contacten met grootouders van vaderskant leidt, kan volgens de sociologen voor een groot deel verklaard worden door de verblijfsregeling van de kinderen. "De meest voorkomende regeling in Vlaanderen is dat kinderen van gescheiden ouders bij hun moeder wonen en eventueel tweewekelijks tijdens het weekend bij hun vader. Die kinderen zien hun oma en opa van moederskant even vaak als kinderen met nog steeds gehuwde ouders", zeggen de sociologen.

Co-ouderschap
Als de kinderen minstens de helft van de tijd bij de vader wonen, springen zijn ouders wel vaker in bij zorg en opvang en is er dus meer contact met de grootouders. "Dit onderzoek suggereert dat de verblijfsregeling niet alleen gevolgen heeft voor ouders en kinderen maar ook voor de verschillende grootouders."

Echtscheiding
Tags: 
Grootouders
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen