Als een koppel beslist om te scheiden, als een partner voortijdig weg wil uit de relatie, als het samen leven niet meer houdbaar is, dan wordt de woning vaak door één van de twee partners verlaten. Maar waar naartoe??

Vaak is dit de hamvraag: waar kan ik al of niet tijdelijk 'onder dak'?
Dikwijls kan men terecht bij de ouders: maar na jaren terug onder moeders vleugels en rekening houden met vaders mening en nieuwe huisregels; dat is niet evident.
“Je dient je aan regels te houden, regels die voor mij niet meer van vandaag zijn, ik ben ook geen 18 meer”, zegt Louis (42 j) die om financiële redenen niet anders kon dan terug bij vader en moeder een onderkomen te zoeken.
Niet zelden kan de partner die de gezinswoning verlaat, terecht bij een vriend of vriendin, of zelfs een collega. Geen nieuwe partner, maar gewoon een plaats om weg te vluchten. Opnieuw een bed, een keukentafel, een dak boven het hoofd.

Maar wat met de kinderen en de voorlopige verblijfsregeling? Hoe tegemoetkomend vader en moeder, de vriendenkring of de collega’s ook zijn; periodiek bijkomend hun woning ‘bezet’ zien door niet-eigen-kinderen is vaak een brug te ver. De eerste tijd kan het nog, maar lang duurt deze situatie doorgaans niet.

Voorlopig onderdak in hotel, B&B, vakantiewoning of caravan?

“Ik voelde me een landloper, die tijdelijk werd gedoogd. Vaak van de ene vriendin naar de andere, soms even bij mijn grootouders, en zelfs tijdelijk in een caravan op een camping. Maar geen plaats om de kinderen te zien. Het was een hel”, zegt Denise.

Het zijn vaak schrijnende toestanden, en tot voor kort konden we koppels die met dergelijke situatie hadden af te rekenen, geen alternatief bieden. Maar zie, we werden door verscheidene organisaties en een particulier gecontacteerd. Noem het eerder aanbiedingen om huisverlaters een tijdelijk alternatief te bieden.

Maar voor alle duidelijkheid: NEO Bemiddeling is geen immo-kantoor, we zijn ook geen tussenpersonen die geld verdienen met commissies voor de doorverwijzingen. Wel verstrekken we aan koppels die op ons beroep doen voor het regelen van hun scheiding, en waarvan één van de partners voortijdig de gezinswoning verlaat, de mogelijkheid voor een tijdelijk onderdak.

Zo hebben we een aanbieding van een bekend hotel in de Vlaamse rand van Brussel. De hotelmanager voelt zich aangesproken door de blogartikels op onze website en heeft in de loop van dit jaar spontaan contact met ons opgenomen met een verblijfsaanbod. Geen gratis onderdak  -dat zou te mooi zijn-  maar wel een all-in-tarief. Het voorziet in een grote standaard kamer, inclusief ontbijt, lunch met soft drink, diner met een glas wijn, gratis parking, 1x per week housekeeping, wifi, en zelfs wellness en fitness. Prijs all-in: 850€ voor 7 nachten.

Een organisatie startte recent een project met 8 hotelappartementen, all-in voor maximum 1 jaar. De gebruiksvergoeding bedraagt 600 à 950€. De idee is om ook te voorzien in een deelauto.

In een gemeente dicht bij Antwerpen biedt een echtpaar van jonge vijftigers, de mogelijkheid voor een tijdelijk verblijf in een prachtig oud herenhuis. Men deelde NEO mee dat er plaats is voor vier personen die een bepaalde periode compleet zorgeloos en in alle comfort bij hen tot rust kunnen komen. Zij noemen het zelf een ideale plaats tot de scheiding is afgehandeld en ze klaar zijn voor een volgende stap in hun leven. De locatie en het onthaal voorziet in een mix van privacy alsook gezelschap in de gemeenschappelijke delen, naargelang de behoefte.

Doelgroep

Tot zover de ‘aanbiedingen’ die ons bekend werden gemaakt en die we graag kenbaar maken aan personen die in een scheiding zijn verwikkeld en tijdelijk een onderkomen zoeken. Of koppels die aan hun relatie willen werken middels relatieherstelbemiddeling en bewust een cooldown-periode inlassen. Maar het kan ook een fase zijn tijdens de scheidingsprocedure waarbij de kinderen in het huis blijven en de ouders tijdelijk iets ‘extra’ huren om beurtelings te verblijven of dus gebruik maken van één van de hogervermelde mogelijkheden. Het voorkomt dat een partner een huurovereenkomst van 1 jaar of 3 jaar dient aan te gaan.

De tussenkomst van NEO Bemiddeling bestaat er enkel in om de gegevens te verstrekken, wij onderhandelen niet en maken ook jullie namen niet bekend bij de aanbieders.
Als we met deze bijdrage een hulp kunnen zijn, dan zijn we daar best tevreden mee.

NEO Bemiddeling ontzorgt koppels

Als u interesse hebt in zo'n tijdelijk onderkomen, neem dan contact met ons op, dat kan via

-         telefoon 03 535 30 01 of

-         het contactformulier 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

 

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, scheiding, echtscheiding, Ons huis, Regeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen