Hopelijk zijn jullie één van die koppels die goede afspraken hebben gemaakt. Die zoals ik het als bemiddelaar in de EOT-regelingsovereenkomst verwoord: beslissen om de verblijfsregeling flexibel toe te passen in gemeenschappelijk akkoord en in overleg. De strikte verblijfsregeling in de EOT is een fallback scenario voor het geval dat er echt een haar (of een pruik) in de boter zit. Daarom enkele tips die ik ook vorig jaar rond deze periode publiceerde.
Tips voor vakantieregelingen nà de echtscheiding
- Hou niet onredelijk vast aan de verblijfsregeling, wees soepel en gun elkaar de ruimte om af te wijken van het strikte. Wees bereid om met begin en einddagen van vakantieperiodes te schuiven, wees niet hardvochtig en presenteer geen rekeningen. Het gaat niet om toegeven maar om gunnen, herijk de uitlating ‘geven en nemen’ naar ‘bespreken, geven en ontvangen’.
- Heronderhandel de vakantieverblijfsregeling als blijkt dat de regeling niet meer geschikt is. Vul de vakantieverdeling anders in. Als je er samen niet uit geraakt, contacteer dan de bemiddelaar.
- Wees creatief, niet vasthoudend, niet bitsig. Wie niet geeft kan niet krijgen, voor wie altijd geeft en niets terugkrijgt houdt het eens op.
- Bespreek met de kinderen de vakantieplannen zodat ze ook inspraak hebben; eerst twee weken met pa in Spanje en dan 3 weken Turkije met ma kan leuk klinken; maar kinderen hoeven geen 5 op 8 weken in het buitenland te zijn. Kinderen zijn ook graag thuis met vrienden en vriendinnen in de buurt. Moet je dan rekening houden met wat de kinderen willen en afstand doen van je eigen vakantieplan? Neen, maar weet dat kinderen mee op vakantie nemen als ze er geen zin in hebben, geen leuke start is en je gefoeter mag verwachten. Waar is ‘vakantie vieren’ dan?
- Bespreek als ouders en ex-partners de mogelijkheid om elkaar als vader en moeder op de vakantiebestemming af te lossen. Schrijf deze optie niet onmiddellijk af als onmogelijk. Kies een vakantiebestemming die dit praktisch mogelijk maakt.
- Als bemiddelaar hoor ik veel, zelfs ex-partners die nog met de kinderen samen op vakantie gaan. Ja maar ze zijn toch al gescheiden. Ja en dan. Als ouders, zonder verwachtingen te koesteren richting een relatieherstel, er in slagen om nog samen met de kinderen met vakantie te gaan dan is dat voor de kinderen een zalige ervaring. Wees vooraf echter duidelijk en vooral eerlijk naar de kinderen toe zodat ze geen valse hoop koesteren en jullie angstvallig in ’t oog houden of er enige toenadering is.
- Moet je wel met de kinderen persé op vakantie in het buitenland. Kinderen vinden het misschien plezanter om op sportkamp te gaan, of een avonturenkamp mee te pikken. Bespreek met de kinderen wat ze leuk ‘zouden’ vinden maar wees voorzichtig met de formulering van de vragen en wees duidelijk dat hun verwachting daarom geen werkelijkheid wordt. “Ik wil een 8 weken rondreis doorheen Amerika”, is er niet bij…
- Niet iedereen heeft zomaar eventjes de helft van 14 weken vakantie op een jaar beschikbaar. Het totaal aantal vakantieweken per schooljaar is inderdaad 14 weken. Verdeel dus samen naar wat de mogelijkheden zijn en compenseer dagen en periodes.
Kortom, vakantie moet vakantie zijn, geen stressvolle periode met dingen die moeten. Kijk verder dan dat wat bij je opkomt. Vier vakantie want het mag best leuk zijn. Gun elkaar vakantie, met of zonder kinderen. Ook nà de scheiding.
Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie! Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?
Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.