Tijdens de bemiddelingsgesprekken leg ik als bemiddelaar alles nauwgezet uit aan de partners. Ook wat er kan/moet gebeuren met het onroerend goed én de hypothecaire lening. Zo is het in het geval van toebedeling/afstand van de gemeenschappelijke woning aan de andere partner, onder meer van belang dat partner A die de woning overlaat aan de andere partner B, wordt ‘ontlast’ als kredietnemer. M.a.w. dat de overlatende partner A van de bank ‘décharge’ krijgt, of nog anders geformuleerd: partner A wordt door de kredietverstrekker (bank) gedesolidariseerd van de lening. In principe is het de overnemer die zorgt voor de aanvraag bij de bank.
Décharge krijgen is geen formaliteit
Die décharge wordt echter niet zomaar verleend door de bank. De bank hanteert hierbij bepaalde criteria. Zo gaat ze onder meer na of de overnemende partner B voldoende solvabel is en dus financieel bij machte is om de lening alleen verder af te betalen. De banken hanteren hiervoor een basisformule die ik als bemiddelaar de partners voor reken. Als de bank oordeelt dat er onvoldoende zekerheid is zal de bank geen décharge verlenen aan de partner die de woning afstaat.
Het belang van die ‘décharge’ is dus groot. Immers zolang partner (A) -die de woning heeft overgelaten aan de andere partner (B)- NIET is ontlast, blijft partner A mede aansprakelijk voor de lening. Dus de kredietverstrekker zal bij wanbetaling door B, partner A aanspreken en manen tot betaling. Het risico om terecht te komen op de zwarte lijst van wanbetalers bij de Centrale voor kredieten aan particulieren is aanwezig. Het feit dat de scheiding definitief is en de echtscheidingsregeling is bekrachtigd door de rechtbank, betekent niet dat partner A niet meer aansprakelijk is voor de kredietovereenkomst die door A en B is aangegaan.
Bijkomend: zolang A als kredietnemer staat vermeld voor de hypothecaire lening van de woning waarvan hij/zij inmiddels geen eigenaar meer is, kan dit ook een rol spelen als A een nieuwe hypothecaire lening wil aangaan. A gaat dan immers een tweede hypotheek aan.
Tijdstip van décharge
De praktijk leert dat banken officieel slechts décharge verlenen als de echtscheiding definitief is, dus nadat de inschrijving van de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de bevolking. Het is mogelijk om van de bank een mondelinge toezegging te bekomen maar het is eerder uitzonderlijk dat banken schriftelijk al décharge verlenen vóór de echtscheiding definitief is.
Dit leidt er soms toe dat koppels bepalen dat de toebedeling slechts doorgang zal vinden als de echtscheiding een feit is en als er décharge is verleend door de bank. Hiervoor worden dan specifieke clausules in de scheidingsovereenkomst opgenomen; waaronder een clausule ‘opschortende voorwaarde’. Het opnemen van deze clausule in de overeenkomst en de notariële akte van toebedeling leidt er echter toe dat de data zeer nauwgezet moeten opgevolgd worden omdat tijdig de registratierechten dienen betaald. Het is dan ook belangrijk dat de overnemende partner attent is en de notaris zo snel mogelijk op de hoogte brengt van de definitieve scheiding én ontvangst van het document van de bank met daarin de officiële desolidarisatie van de partner die de woning heeft afgestaan.
Tussenkomst notaris
Met een toebedeling zijn er nog een reeks andere praktische zaken te regelen. Eric begeleidt scheidende partners hierbij. Hij stelt alle nodige teksten op die door de notaris worden overgenomen in de notariële akte m.b.t. het onroerend goed. Die teksten zijn dezelfde als deze die in de EOT – Echtscheiding door Onderlinge Toestemming – overeenkomst zijn opgenomen. Door de kwaliteitsvolle voorbereiding van de teksten hoeven partners slechts eenmaal bij de notaris langs te gaan, namelijk om de toebedelingsakte te tekenen.
Nadat de notariële akte is geregistreerd ontvangt bemiddelaar Eric twee geregistreerde notariële akten, die dan samen met de andere benodigde bijlagen en de finale versie van de scheidingsovereenkomst door de bemiddelaar worden ingeleid bij de rechtbank.
Alles onder één dak
Uw scheiding is dan ook in goede handen bij de erkend bemiddelaars van NEO Bemiddeling: Eric De Corte en Cindy Capelleman. Ales onder één dak bij NEO. Ervaren bemiddelaars:
- die jullie gids zijn,
- die jullie optimaal begeleiden op weg naar een duurzame overeenkomst,
- die zorgen voor kant-en-klare teksten, juridisch in orde en voor wat onderhoudsgelden betreft ook fiscaal geoptimaliseerd.
En dat allemaal aan een scherpe prijs.
Weet duidelijk wat je te wachten staat. Kies voor een goede persoonlijke begeleiding en regel de scheiding WIN-WIN
Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak voor een begeleiding en regeling van jullie scheiding: "op maat"
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten:
- via telefoon 03 535 30 01 of
- via mail info@neobemiddeling.be of
- via het contactformulier
Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com