Bemiddelen? Het is soms preken in de woestijn. Want onbekend is onbemind. Het is dan ook telkens fijn om vast te stellen dat ook rechtsstudenten kennis (willen) maken met ‘bemiddeling’. In dit geval ging het niet zozeer om het resultaat van de  “bemiddelingswedstrijd” tussen studenten van Universiteit Hasselt en Leuven; maar om het feit dat toekomstige advocaten en magistraten concreet de kracht van bemiddeling aan den lijve ervaren.

Reden ook dat ik als ervaren bemiddelaar graag mijn kennis en ervaring deel met studenten rechtspraktijk, orthopedagogie en maatschappelijk werk aan diverse Hogescholen. Het is mijn manier om jonge mensen kennis te laten maken met het ‘samen tot oplossingen komen in een win-win-verhouding’ en om met theorie, praktijkvoorbeelden en rollenspellen, studenten bijbrengen dat een conflict (welk ook)  niet altijd moet opgelost worden in de rechtbank.

Trouwens een vonnis van een rechtbank lost weinig op; er is een winnaar en een verliezer; de winnaar heeft altijd te weinig, de verliezer heeft altijd te weinig. Bovendien wordt een resultaat in de vorm van een vonnis bekomen, na een strijd. Strijd die brokken maakt en vaak een lange nasleep heeft. Om niet te spreken over de kostprijs en de gemiste kans om samen tot overeenstemming te komen. Zo gans anders dan een bevochten vonnis is een bemiddeling, waar er slechts winnaars zijn omdat samen gestreefd wordt naar een gezamenlijke oplossing. In een procedure voor de rechtbank zijn er geen echte winnaars maar wel twee verliezers, met een extra verzuurde relatie erboven,op...

Bemiddelen? Ja als je bereid bent om het conflict samen op te  lossen en er samen uit te komen.

Daarom de misschien ietwat rare maar oprechte slogan:

        “Regel uw echtscheiding win-win”.

En in handelszaken zijn de navolgende slogans ook sprekend:

       “Haal de lont uit het kruitvat”

       “Blaas uw handelsrelatie niet op,
        blaas ze nieuw leven in met een bemiddelde oplossing van het conflict”

Je kan in deze video zelf zien en horen hoe de studenten de bemiddelingsoefening en ‘wedstrijd hebben ervaren via de link van TV Limburg: http://www.tvl.be/nieuws/studenten-uhasselt-en-ku-leuven-bekampen-elkaar-in-bemiddelingswedstrijd-29115

Groepen, verenigingen, scholen die via een voordracht kennis willen maken met de kracht van bemiddeling, nemen contact met me op.

Dat kan via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be of via het contactformulier.

 

 

Algemeen
Tags: 
Regeling, bemiddelen bij conflicten, ondernemingsbemiddeling
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen