Veel reacties op het blogartikel dd. 8 april 2019 over de verplichte test die de Deense regering wil opleggen aan koppels die willen scheiden.

Zowel via mail als telefonisch laten lezers van het blogartikel zich horen. Een willekeurige greep uit de tientallen reacties:

Relatietest: Tegen testing

  • “Als koppel beslissen wij zelf over een scheiding. Een test opleggen! Net alsof we zomaar tot een scheiding hebben beslist. Als de Deense regering denkt koppels van een scheiding weg te houden door hen attent te maken op de impact voor de kinderen, dan is het alsof wij als ouders daar niet zelf hebben bij stil gestaan.”
  • “Betutteling. Dat politiekers zich bezig houden met de ‘echte’ problemen.”
  • “Te hopen dat dit onze politiekers in België niet inspireert; zou getuigen van weinig voeling hebben met wat er in gezinnen leeft waar het niet meer botert. Wijzelf zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben gewikt en gewogen, relatietherapie gevolgd, als gezin in therapie geweest. En nu hebben we finaal beslist. Stel dat we nu nog een test zouden moeten afleggen of we wel kunnen en mogen scheiden. Dat is toch erover!”
  • “Het is veel belangrijker tot een goede scheiding te komen dan nog eens door een vagevuur te moeten gaan. Het lijkt sterk op de ‘testen’ en ‘vuurdoop’ aan de vragen en de toets die we hebben moeten doorstaan bij de aanvraag van de adoptie van ons kind. Meer aandacht van politiekers voor bemiddelde scheidingsregelingen om zo vechtscheidingen te voorkomen; dat zou beter zijn.”
  • “Ik kan de doelstellingen van de Deense regering verstaan maar niet het middel om scheidingen te voorkomen. Denkt die regering nu echt dat koppels die willen scheiden niet met het welzijn van de kinderen bezig zijn en dat iedereen die testing moet doorstaan?”

Relatietest: Voor testing

  • “Ik heb de scheiding niet tegen kunnen houden. Mijn man zag groener gras bij de overbuurvrouw, letterlijk aan de overkant van de straat waar we wonen. Ik begreep echt niet wat mijn man bezielde om op zo’n korte tijd een echtscheiding te eisen. Ik denk dat een test hem allicht tot een andere keuze zou kunnen gebracht hebben; ook zo’n reflectieperiode had hem misschien tot andere inzichten kunnen brengen. Dus zo slecht vind ik een bezinningsperiode nog niet, alvorens tot scheiding te kunnen overgaan.”
  • “Het is tegenwoordig mogelijk om snel gescheiden te zijn. Verplicht een periode van reflectie doorstaan is nog niet zo slecht. Anderzijds kan ik me niet voorstellen dat ik of mijn man zonder veel nadenken en overleggen, tot een scheiding zouden beslissen. Het is niet altijd feest, maar elkaar terug vinden, samen terug de weg gaan kijkend naar wat we samen hebben als koppel en ouders; dat is de test die we onszelf opleggen. Via een weekend voor koppels kwamen we bij Marriage Encounter tot de ontdekking wat het betekent: “Beminnen is beslissen”. Ook het boek “Liefde is een werkwoord” van Fons Van Steenweghen heeft ons op de goede weg gezet. Laat me zeggen dat dit onze reflectieperiode is geweest en onze ultieme test om voor elkaar te blijven kiezen en samen op weg te blijven gaan.”

Voor en tegenstanders dus. Maar er blijkt uit de reacties duidelijk dat ouders begaan zijn met de kinderen, kiezen voor goede regelingen en afspraken, en er alles aan doen om ‘samen’ tot een beslissing te komen.
Ook de afkeer van vechtscheidingen is duidelijk. Bemiddelen als volwaardig alternatief voor een vechtscheiding.

Beminnen is beslissen – Liefde is een werkwoord

De laatste bovenstaande reactie heeft me er toe aangezet om een eerder gepubliceerd artikel te herwerken en opnieuw onder de aandacht te brengen. De eerder toevallige (?) verwijzing naar ‘Beminnen is beslissen’ en ‘Liefde is een werkwoord’, zijn hiervoor de triggers. Geen betutteling, geen verplichte lectuur, wel een eye-opener en een getuigenis hoe wij als bemiddelaars bij NEO Bemiddeling met koppels op weg gaan. Lees hier dat artikel.
Wat de oefening van relatieherstelbemiddeling inhoudt kan je in een korte versie hier lezen.

Doe als koppel de zelftest: is bemiddeling voor ons geschikt?

En als de scheiding dan onvermijdelijk toch eraan zou komen: hoe gaan jullie dan scheiden? Daarom brengen we met dit blogartikel ook de zelftest terug onder de aandacht; test die aangeeft of bemiddelen voor jullie de weg is om tot een goede scheidingsregeling te komen; anders dan via een rechtsgang: doe de test hier.

Waardevolle bedenkingen van seksuoloog en relatietherapeut Alfons Van Steenwegen

Via deze link geeft Prof. dr. em. Alfons Vansteenwegen, enkele waardevolle bedenkingen mee. Zo zegt hij ondermeer:

- "Mijn ervaring als relatietherapeut heeft me geleerd dat heel wat koppels te snel en te impulsief scheiden"

- "Beslissingen van levensbelang vragen een minimale tijd aan overleg"

- "Het is goed dat het uitgangspunt van deze test de kinderen zijn"

- "Extra tijd is goed om concreet voorbereidingen te treffen rond het welzijn van de kinderen en de opvoeding"

en zo besluit A. Van Steenwegen: "Het Deense besluit is dus echt een troef, zowel voor ouders en als voor kinderen, zowel voor diegenen die beslissen te scheiden als voor hen die uiteindelijk samen blijven."

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

 

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Verblijfsregeling, scheiden, scheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen