“Ik zie ’t niet meer zitten. Mijn vrouw heeft me laten zitten. Ik heb het moeilijk op mijn werk. Ze zet de kinderen tegen me op. Wat moet ik doen?”. Wanhoopskreten. Een vraag naar hulp. Maar als bemiddelaar kan ik weinig of niets doen.

Ik krijg wekelijks meerdere telefoons van mensen in nood, wiens relatie onder druk staat. ik voel me vaak een ombudsman. Vragen beantwoorden, mensen op weg zetten, pasklare antwoorden op hulpvragen. Het is vaak luisteren naar de binnenkant: luisteren is immers meer dan het verhaal aanhoren. Het is meer dan horen wat er gezegd wordt. Het is vaak begrijpen wat niet gezegd wordt. Luisteren is helpen om datgene te laten zeggen wat er al is maar wat pas gaandeweg verwoord wordt.

Ik krijg heel diverse  mensen aan de telefoon: van verschillend sociaal milieu, verschillende leeftijd, diverse beroepen, verschillende gezinssituaties. Elk hun eigen verhaal en taal, hun eigen belangen, hun kijk op de relatie. Mensen die op de tippen van hun tenen lopen, die het niet meer zien zitten hoe ’t verder moet en dan maar denken dat scheiden de oplossing is, of ondanks alles bij elkaar willen blijven.

Als bemiddelaar is het vaak luisteren, het heeft iets van Tele-onthaal, denk ik dan. ’t Is dan ook moeilijk om het gesprek te onderbreken. Het zou oneerbiedig zijn, respectloos. Maar ik ben niet diegene die alle antwoorden heeft, pasklaar.
Eigen aan een koppel is dat ze met twee zijn, maar ik heb telkens maar één van de twee aan de lijn.

Mensen vragen raad, vragen soms instemming met hun plan, met wat ze concreet van plan zijn.

Het is dus vaak luisteren. Luisteren is zwijgen en zwijgen is klaar zitten om te luisteren. Heb ik ooit ergens gelezen en altijd onthouden. Luisteren: het is in de buurt komen van en deelnemen aan wat de andere aan de andere kant van de lijn beleeft.

Het gaat dus om relatie vormen: niet eenvoudig want relaties wijzigen in de tijd, ze veranderen. De prins op het witte paard wordt soms een vuurspuwende draak, de engel die ze was wordt een heks. Zo hoor ik het soms. Sommigen willen bemiddelen om van de draak weer een prins te maken, om van de heks weer een engel te maken. Maar zo eenvoudig is dat niet.

Mensen zeggen veel, willen antwoorden. Niet altijd eenvoudig. Bemiddelaar zijn: een roeping.

 

Echtscheiding
Tags: 
Reflecties, scheiding, echtscheiding, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen