Een kind wil niet horen dat ma en pa gaan scheiden. Kinderen kiezen niet voor een scheiding van vader en moeder. Integendeel het liefst van al zouden ze vader en moeder samen houden, maar dan wel in vrede. Immers, de ruzies doen een kind ook pijn. En wat voor een sfeer heerst er dan in huis.

Maar een kind gescheiden van zijn ouders, beurtelings, heeft zo de eigen wensen. Van het net plukte ik via “www.kindsinbetween.nl” navolgende wensenlijst van een kind wiens mama en papa gaan scheiden. Het is geen lange wensenlijst, wel een lijst die tot de verbeelding spreekt. Ook een oproep aan vader en moeder om de kinderen te ‘erkennen’ in wat ze meemaken als vader en moeder samen met de kinderen GEEN gezin meer zullen vormen.

 1. Vertel als ouders samen in alle rust aan een kind wat er gaande is en dat jullie uit elkaar gaan.
   
 2. Leg uit waarom jullie als partners uit elkaar gaan en geef nadrukkelijk aan dat dit niets met het kind te maken heeft.
   
 3. Praat met het kind over de gevolgen van de scheiding en bereid hem of haar voor op wat er komen gaat.
   
 4. Zorg dat een kind de eigen gevoelens en onzekerheden kan uiten en luister goed naar wat het kind te zeggen heeft. De stem van het kind is immers de sleutel naar de onbezorgde toekomst van het kind.
   
 5. Geef aan dat er rekening wordt gehouden met de geuite wensen van het kind en kom deze afspraken ook daadwerkelijk na.
   
 6. Probeer de scheiding rustig en stapsgewijs te laten verlopen zodat een kind kan wennen aan de situatie.
   
 7. Blijf open en eerlijk communiceren met een kind en blijf herhalen dat de scheiding buiten de schuld van het kind ligt.
   
 8. Houd het kind buiten de conflictsituatie van jullie als partners, hoe moeilijk dit soms ook is.
   
 9. Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen een kind en zorg ervoor dat een kind niet hoeft te kiezen tussen jullie als ouders.
   
 10. Ondanks dat jullie als partners uit elkaar gaan, jullie zullen altijd de ouders blijven van het kind. Houd dit voortdurend in gedachte en handel hier ook naar.

Bovenstaande wensen kunnen ertoe bijdragen dat de puurheid van een kind zo lang mogelijk behouden blijft. Ieder kind verdient het immers om zo lang mogelijk kind te zijn!

Het "beste" voor de kinderen: dat laten we NIET over aan de rechter; dat beslissen we samen als vader en moeder

Zorg voor een goede overeenkomst met aandacht voor alle aspecten van een degelijke ouderschapsovereenkomst:

 1. - gezamenlijke gezagsuitoefening,
 2. - flexibele verblijfsregeling,
 3. - degelijk uitgewerkte onderhoudsbijdrage-regeling,
 4. - goed uitgewerkte fiscale regeling
 5. - onderlinge afspraken in een ouderschapsplan.

Blijf niet met vragen zitten, improviseer niet, maak een afspraak, neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

 

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Do's and Don'ts
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen