Ze zijn met duizenden in België; grootouders die kleinkindereen opvangen, op hen passen, voor hen zorgen tijdens de afwezigheid van de ouders. Toch kunnen door conflicten met de eigen kinderen de contacten met de kleinkinderen ineens stoppen.
Uit statistieken blijkt dat jaarlijks meer dan 600 grootouders een rechtszaak aanspannen om omgangsrecht met hun kleinkind te verzekeren.

Omgangsrecht grootouders geen lege doos

"Bemiddeling zou altijd de eerste stap moeten zijn in conflicten tussen ouders en grootouders, alvorens iemand naar de rechtbank stapt’, zegt kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA) in De Standaard en op de website van NV-A. ‘Daarnaast blijken de verschillende gerechtelijke arrondissementen een eigen rechtspraak te hanteren. Dat is normaal, maar gezien de gevoelige materie leidt dat meestal tot een onrechtvaardigheidsgevoel. Het omgangsrecht van grootouders mag geen lege doos zijn".

Uyttersprot hoopt te bekomen dat bemiddeling gespannen situaties tussen ouders en grootouders ontmijnt. "Uiteraard in het belang van het kind, want alle partijen zullen nog met elkaar te maken krijgen. Procederen is een lange lijdensweg voor iedereen".

Verder stelt het kamerlid "dat door bemiddeling in de wet op te nemen, ouders en grootouders bewuster worden gemaakt. Via bemiddeling zullen conflicten minder escaleren. Het is ook niet de bedoeling dat iedereen zomaar bemiddeling kan opstarten. Grootouders moeten wel degelijk aantonen dat zij al een affectieve relatie met het kind hadden".

Een andere weg dan als grootouder je bezoekrecht opeisen

Ik verwijs graag naar een blogartikel dat meer achtergrondinformatie geeft en ook aangeeft welke stappen kunnen worden gezet om de band van grootouders met kleinkinderen en eigen kinderen in stand te houden of te herstellen:  http://www.ericdecorte.be/blog/een-andere-weg-dan-als-grootouder-je-bezoekrecht-opeisen

Concrete tips voor grootouders

In een ander blogartikel geef ik tips om hoe je je kind dat gaat scheiden kunt ondersteunen, hoe je kan omgaan met de ex-partner van je zoon of dochter, en hoe je de kleinkinderen kan helpen op een goede manier: http://www.ericdecorte.be/blog/grootouders-wat-met-kleinkinderen-als-je-kind-gaat-scheiden

Bemiddeling verplichten?

Over het al of niet verplichten van bemiddeling kan je een helder blogartikel lezen via deze link http://www.ericdecorte.be/blog/bemiddeling-verplichten-bij-echtscheiding-met-kinderen

Blijf niet met vragen zitten, maak een afspraak.
Dat kan ofwel via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be of via het contactformulier of via 'laat een bericht achter'. Keuze uit 3 mogelijkheden, nu alleen nog de stap zetten!

De band niet verbreken maar herstellen

 

Echtscheiding
Tags: 
Grootouders, scheiding, echtscheiding, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen