Vaak is er bij echtscheiding van gehuwden of scheiding van samenwoners onenigheid over het verdelen van beschikbare gelden. Verdelen kan, maar welk bedrag verdelen? Is er een verschil tussen gehuwden en samenwoners? En wanneer verdeel je de saldi op de bank- en spaarrekeningen? En wat als één van de partners de rekeningen ‘plundert’?

Welk geld is wanneer gemeenschappelijk?

Er zijn nog heel wat andere vragen die de kop opsteken als het gaat over al of niet gemeenschappelijk geld. Bvb wat is in welke gevallen als ‘gemeenschappelijk’ te beschouwen?
Voor gehuwden in een stelsel van gemeenschap van goederen of wettelijk stelsel is datgene gemeenschappelijk wat samen opgebouwd is na het huwelijk. Ongeacht wie hoeveel heeft bijgedragen. Of er nu bank- en spaarrekeningen zijn op eigen  naam of niet; in principe is alles gemeenschappelijk.

Voor samenwoners is dat anders. Die hebben niets gemeenschappelijks tenzij datgene wat ze samen als gemeenschappelijk hebben bepaald en ook aldus houden. Bvb een gemeenschappelijke bankrekening  of spaarrekening.

Wanneer de centen verdelen bij scheiding?

Het tijdstip van verdeling is niet onbelangrijk. Zolang er via bemiddeling geen algehele overeenkomst is, zou het zo moeten zijn dat de partners elkaar niet stiekem geld afhandig maken. Maar dit vertrouwen is niet altijd gewaarborgd. Daarom dat het aan te bevelen is om zo spoedig mogelijk de gemeenschappelijke spaargelden te verdelen.
Gelden op een gemeenschappelijke zichtrekening hebben vaak tot doel om de dagelijkse uitgaven te bekostigen, en worden dus best samen gehouden en ook samen beheerd tot de scheidingsregeling effectief gemaakt is.
Weet echter dat als de bemiddeling spaak zou lopen, de eventuele gedane verdeling van gelden niet definitief verworven is.

Wat als een partner de rekeningen ‘plundert’?

Het plunderen van bank- en spaarrekeningen is not done. Als dit toch zou gebeurd zijn dan wordt het in een bemiddeling moeilijk om nog samen tot een regeling te komen. Immers, één van beide partners wil zich verrijken ten koste van de andere. Als dit afhandig gemaakt bedrag niet wordt gerestitueerd dan blijft dit een twistpunt en bezwaart het de algehele scheidingsregeling.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak.
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

-         via telefoon 03 535 30 01 of

-         via mail info@neobemiddeling.be of

-         via het contactformulier 

Samen tot een vergelijk komen: goede waarborg voor een duurzaam akkoord

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
echtscheiding, scheiden, scheiding, Do's and Don'ts, Regeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen