Met de vakantie voor de deur een artikel over het ‘vieren’ van vakantie als de breuk dreigende is, als de scheidingsbeslissing zelfs al genomen is, en mogelijks de vakantie al was geboekt. Kortom hoe overbrug (zeg maar overleef) je deze vakantieperiode zodat het toch nog leefbaar en aangenaam is?
De vakantieperiode is een kritieke periode voor koppels met barsten in de relatie, die al besloten hebben om uit elkaar te gaan, en de vakantie nog zien als een laatste relatieherstel-redmiddel, of die al apart met vakantie gaan.
Niet eenvoudig en op z’n minst uitdagend om nog enige tijd dicht op elkaars lip te leven met de kinderen, in een periode die sowieso “leuk en plezant” zou moeten zijn. Zoals met meer zaken zijn er geen pasklare antwoorden, wel kunnen enkele handvatten handig zijn, tips en bedenkingen die licht brengen, die wegen wijzen naar hoe je best op vakantie omgaat met ‘scheiden’.

Hoe bij scheiding de vakantieperiode doorkomen?

Stel jullie hadden eerder dit jaar al een vakantie geboekt,
stel dat je omwille van de kosten niet meer wil annuleren,
stel dat je nog met vakantie gaat omwille van de kinderen,
stel dat je eigenlijk niet meer samen weg wil,
stel dat de kinderen nog niet weten dat je uit elkaar gaat maar als gezin zijn jullie wel samen met vakantie:
waarop dan letten, wat kan helpen om de vakantieperiode goed door te komen?

Kijk bij jezelf of vakantie samen met je partner nog kan, of je het nog kan opbrengen

Immers een vakantie die geen vakantie is levert heel wat stress op, is contraproductief, en biedt niet wat normalerwijs van een vakantie verwacht mag worden. En die vakantieverwachtingen zijn voor iedereen anders.

Annuleer de vakantie indien nodig

Immers een vakantie die afgezegd wordt is vaak beter en minder erg dan een vakantie die er geen is. Spanningen, ruzie, het ‘poppenkastspelen voor de kinderen’ is stressvol en biedt geen rust. Als je niet kan zijn wie je bent en voortdurend voor de kinderen de schijn ophoudt, dan kleurt de vakantie zwart.

Zijn de kinderen nog niet op de hoogte van de nakende scheiding, dan is het beter dit te vertellen als jullie thuis zijn

De kinderen kunnen dan terugvallen op hun directe vertrouwde omgeving, ze kunnen ook terecht bij goede vrienden of familieleden. Als kinderen tijdens de vakantie de boodschap krijgen die ze eigenlijk niet willen horen dan krijgt ‘vakantie’ voor de rest van hun leven een kleur en wordt ‘vakantie’ besmet met die nare ervaring: “toen hebben mama en papa gezegd dat ze uit elkaar gingen”.

Als de kinderen vóór de vakantie al op de hoogte zijn van de komende scheiding dan is het mogelijks raar voor hen dat er nog samen op vakantie wordt gegaan

Bespreek samen met de kinderen dat jullie als ouders kiezen voor de gezinsvakantie, dat jullie er het beste van gaan maken, dat het best leuk zal zijn maar dat het anders zal zijn dan anders. Zeg vooraf dat ze misschien dingen zullen doen alleen met mama of alleen met papa. Voor de partners wordt het leefbaarder als er wat afstand is tussen elkaar. Voor de kinderen zal die afstand duidelijk zijn, en hen geen valse hoop geven. Maar hou het hoe dan ook zo leuk als mogelijk en forceer elkaar niet om persé dingen samen te willen doen; dat lukt meestal niet.

Als het nog niet zeker is dat jullie een punt zetten achter de samenleving, dan kan vakantie die laatste redplank lijken

Boordevol verwachtingen vertrekken en als het niet lukt in dat grote lege gat tuimelen; je zit immers dicht op elkaars lip want je bent 24 op 24 uur bij elkaar, met kinderen die soms ook spanningen oproepen. Wees eerlijk tegen elkaar en bespreek samen de mogelijkheid om apart met vakantie te gaan. Kinderen zijn als marsmannetjes, hun antennes reiken ver, en ze pikken vaak datgene op wat je als ouder tracht verborgen te houden.

Als je dan apart op vakantie gaat dan geeft dit ruimte en verademing

Of net niet omdat het een geamputeerde vakantie is; de voorbode van wat komt en je vaak niet wil. Wees dus eerlijk met jezelf, met je partner en met de kinderen. 

Denk aan de kinderen, maar er is niets mis met ook aan jezelf te denken. Het is immers 'vakantie'. 

Blijf niet met vragen zitten, improviseer niet, maak een afspraak, neem contact met NEO, via telefoon 03 535 30 01 of via het formulier contact

We zijn gevestigd in Kapellen, maar hebben ook locaties in Aalst en Nieuwpoort.

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Tips vakantie, Overlegtips, Verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen