Hopelijk zijn jullie één van die koppels die goede afspraken hebben gemaakt, ook voor de verblijfsregeling tijdens de schoolvakantieperiodes.
In de scheidingsregelingsovereenkomst en ouderschapsovereenkomsten die wij bij NEO Bemiddeling opstellen,  voorzien we steeds een clausule dat de ouders in eerste instantie ervoor opteren om de verblijfsregeling flexibel toe te passen in gemeenschappelijk akkoord en na gezamenlijk overleg. De strikte verblijfsregeling, ook voor de vakantieperiodes, is dus eerder een fallback scenario voor het geval dat er echt een haar (of een pruik) in de boter zit. Daarom enkele tips.

Hou niet onredelijk vast aan de geschreven verblijfsregeling, wees soepel en gun elkaar de ruimte om af te wijken van het strikte

Wees bereid om met begin en einddagen van vakantieperiodes te schuiven, wees niet hardvochtig en presenteer geen rekeningen. Het gaat niet om toegeven maar om gunnen, herijk de uitlating ‘geven en nemen’ naar ‘bespreken, geven en ontvangen’.

Heronderhandel de vakantieverblijfsregeling als blijkt dat de regeling niet meer geschikt is

Vul de vakantieverdeling anders in. Als je er samen niet uit geraakt, contacteer dan de bemiddelaar.

Wees creatief, niet vasthoudend, niet bitsig

Wie niet geeft kan niet krijgen, voor wie altijd geeft en niets terugkrijgt houdt het eens op.

Bespreek met de kinderen de vakantieplannen zodat ze ook inspraak hebben

Eerst twee weken met pa in Spanje en dan 3 weken Turkije met ma kan leuk klinken; maar kinderen hoeven geen 5 op 8 weken in het buitenland te zijn tijdens de zomervakantieperiode. Kinderen zijn ook graag thuis met vrienden en vriendinnen in de buurt. Moet je dan rekening houden met wat de kinderen willen en afstand doen van je eigen vakantieplan? Neen, maar weet dat kinderen mee op vakantie nemen als ze er geen zin in hebben, geen leuke start is en je gefoeter mag verwachten. Waar is ‘vakantie vieren’ dan?

Bespreek als ouders en ex-partners de mogelijkheid om elkaar als vader en moeder op de vakantiebestemming af te lossen

Schrijf deze optie niet onmiddellijk af als onmogelijk. Kies een vakantiebestemming die dit praktisch mogelijk maakt.

Gescheiden en toch nog samen met de kinderen met vakantie?

Als bemiddelaar horen we veel, zelfs ex-partners die nog met de kinderen samen op vakantie gaan. Ja maar ze zijn toch al gescheiden. Ja en dan. Als ouders, zonder verwachtingen te koesteren richting een relatieherstel, er in slagen om nog samen met de kinderen met vakantie te gaan dan is dat voor de kinderen een zalige ervaring. Wees vooraf echter duidelijk en vooral eerlijk naar de kinderen toe zodat ze geen valse hoop koesteren en jullie angstvallig in ’t oog houden of er enige toenadering is.

Hou rekening met wat de kinderen wensen

Moet je wel met de kinderen persé op vakantie in het buitenland. Kinderen vinden het misschien plezanter om op sportkamp te gaan, of een avonturenkamp mee te pikken. Bespreek met de kinderen wat ze leuk ‘zouden’ vinden maar wees voorzichtig met de formulering van de vragen en wees duidelijk dat hun verwachting daarom geen werkelijkheid wordt. “Ik wil een 8 weken rondreis doorheen Amerika”, is er niet bij…

Verdeel en compenseer de vakantieperiodes met je ex

Niet iedereen heeft zomaar eventjes de helft van 14 weken vakantie op een jaar beschikbaar. Het totaal aantal vakantieweken per schooljaar is inderdaad 14 weken. Verdeel dus samen naar wat de mogelijkheden zijn en compenseer dagen en periodes.

Kortom, vakantie moet vakantie zijn, geen stressvolle periode met dingen die moeten. Kijk verder dan dat wat bij je opkomt. Vier vakantie want het mag best leuk zijn.

Gun elkaar vakantie, met of zonder kinderen. Ook nà de scheiding.

Blijf niet met vragen zitten, improviseer niet, maak een afspraak, neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

 

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Tips vakantie, Overlegtips, Verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen