Jaren geleden weidde ik aan deze brief een blogartikel. Graag breng ik deze bijzondere brief opnieuw onder de aandacht. Deze brief is immers een ‘wake-upcall’ voor alle gescheiden ouders. Weliswaar van Nederlandse kinderen maar het kon evenzogoed een brief zijn van Belgische kinderen. Het is zo universeel hoe kinderen een scheiding aanvoelen.
Gelukkig maar dat er ook kinderen van gescheiden ouders zijn, met wie het wel goed gaat. Sommige van deze kinderen zeggen zelfs dat het na de scheiding beter gaat, om reden dat er rust is gekomen en beide ouders nu wel goed met elkaar omgaan, net omdat ze niet meer zo dicht ‘met mekaar (moeten samen-)leven’.

Een ouderschapsplan in het belang van de kinderen

Het belang van een goed uitgewerkt ouderschapsplan, als apart onderdeel van een ouderschapsovereenkomst, is zeer groot. In zo’n plan beschrijven ouders hoe ze het opvoedingsproject van hun kinderen zien, verdelen ze taken en verantwoordelijkheden, gaan ze engagementen aan, beschrijven ze hoe ze met elkaar willen omgaan, en dat allemaal met het welzijn van ‘hun’ kinderen voor ogen. Nog een reden temeer opdat ouders hiervan werk zouden maken, samen met een bemiddelaar die hen gidst en begeleidt. Een ouderschapsplantekst wordt de scheidende ouders aangeboden waarmee we dan samen aan de slag gaan.

40.000 kinderen per jaar geconfronteerd met scheiding van ouders

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding, in België zijn het er ongeveer 40.000. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er tijdens en zeker ook na de scheiding te weinig aandacht bestaat voor de gedachten en gevoelens van kinderen. Om hier verandering in te brengen heeft Villa Pinedo samen met jongeren een open brief opgesteld.

Aan alle gescheiden ouders

Met deze brief willen wij jullie laten weten hoe wij ons voelen. 'Wij' zijn de tienduizenden kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Op die dag stort onze wereld in. Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval één van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

We willen zo graag allebei onze ouders in ons leven. Twee ouders die van ons houden en ons groot zien worden. Twee ouders die staan te juichen langs de lijn, trots zijn als we goeie cijfers halen en alles willen weten over ons eerste gebroken hart. Die samen op de eerste rij zitten als we examen doen en liefdevol hun eerste kleinkind vasthouden.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben, als we de boodschapper moeten zijn? Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen? Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn? Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van één van jullie niet mag? Dat we dan maar niks zeggen over hoe leuk het weekend was?

We voelen ons verscheurd tussen de twee mensen waar we zoveel van houden. We voelen ons schuldig als we het leuk hebben bij de ander. We voelen ons verantwoordelijk voor jullie geluk. Meestal zijn jullie zelf na een tijdje weer gelukkiger, maar voor ons is dat vaak niet zo gemakkelijk. Sommigen van ons hebben er de rest van hun leven last van.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?
- Laat ons aub geen kant kiezen
- Maak geen ruzie waar we bij zijn
- Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
- Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
- Luister echt naar wat we te zeggen hebben
- Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden
- Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Een scheiding voelt als een veilig huis dat ineens helemaal verbouwd wordt. Muren eruit, nieuwe vloerbedekking, ander behang. Eerst is het één grote puinhoop en dan komt er heel langzaam iets moois tevoorschijn; Laat ons rustig mee verven en vraag ons wat we van het uitzicht vinden. Zo bouwen we met jullie samen aan een nieuw huis, met hier en daar een barst of een kapotte dakpan. maar wel warm, veilig en stevig.
Een plek waar wij ons weer THUIS voelen.

De sleutel hebben jullie net gekregen.

Villa Pinedo heeft een eigen website, zeer de moeite waard: http://www.villapinedo.nl

Zie ook de link http://ericdecorte.be/ouderschapsbemiddeling, ouderschapsplan, kinderen

Blijf niet met vragen zitten, maar maak een afspraak.
Neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

 

Samen voor de kinderen blijven zorgen

Schade bij onze kinderen voorkomen

 

 

 

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Communicatie, Ouderschap, Ouderschapsplan, scheiden, echtscheiding, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen