De Commissie die de onderhoudsgelden voor kinderen na een echtscheiding objectiever moet berekenen komt eraan. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Sonja Becq (CD&V).

In 2009 keurde het parlement een wet goed waardoor de onderhoudsgelden voor kinderen na een echtscheiding objectiever berekend moesten worden. Die gelden konden nogal eens verschillen van rechter tot rechter en er was ook niet veel uitleg over de redenen waarom dat zo was. Cruciaal in de nieuwe wet was de oprichting van een commissie die richtlijnen moest uitwerken om de rechters wat meer op een lijn te brengen. Die commissie moet ieder jaar opnieuw duidelijk maken hoeveel een kind kost en op basis van welke criteria de rechters onderhoudsgelden moeten toekennen. Becq wilde weten waar die Commissie blijft.

Begroting

Turtelboom antwoordde dat het werk van Justitie is afgerond. "De Inspectie voor Financiën heeft een positief advies gegeven en de tekst ligt nu bij de Minister voor Begroting. Als die zijn goedkeuring geeft, moet de Raad van State nog advies geven. Daarna kan het Koninklijk Besluit in het staatslbad verschijnen", zo luidde het.

Turtelboom gaf nog mee dat de commissie samengesteld zal zijn uit vertegenwoordigers van: de advocaten, de magistraten, de notarissen, de bemiddelaars, de DAVO (Dienst voor Alimentatievorderingen, die nationaal achterstallige betalingen voorschiet) en de "deelgebieden" (Vlaanderen, Franstalig België e.d.)

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Onderhoudsgeld, Alimentatie
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen