Het zullen bijzondere feestdagen zijn in deze coronatijden. Maar feestdagen voor gescheiden ouders zijn sowieso al bijzonder.

Uitbundig feesten is er dit jaar niet bij, het wordt eerder iets in intieme kring. Maar voor gescheiden ouders is het nog anders, want de vraag is: heb je de kinderen bij jou of niet.

Hopelijk heb je goede afspraken gemaakt met je ex zodat er een wisseling is op kerstavond of kerstdag, op oudjaarsavond of nieuwjaarsdag.
Kijkend naar de kinderen: wat zou goed zijn voor hen? Hoe kom je zelf de feestdagen door? Kerstmis, feest van de vrede, maar is het dat ook in je hart? Hoe ga je om met het missen van de kinderen? Hoe kijk je naar wat is geweest en hoe ziet de toekomst er uit?

Er zijn geen alles genezende tips, wel een aantal zaken waarmee je rekening kan houden. Het zijn en blijven tips, niets moet, pik er uit wat je waardevol vindt. Lijken ze science fiction, negeer ze dan. Kijk wat kan, en doe het, op jouw eigen manier.

Zorg goed voor jezelf 

Op de eerste plaats: een kind heeft een fijne kerstvakantie als het (redelijk) goed gaat met de ouders. Maak voor jezelf de feestdagen zo leuk mogelijk, ook de dagen zonder de kinderen. In deze coronatijden niet vanzelfsprekend want van familie en vrienden uitnodigen, is er dit jaar 2020 geen sprake. Geniet van de kleine dingen: kijk in beperkte kring samen naar een kerstfilm, eet goed, drink (maar niet té veel) en probeer het gezellig te maken.
Laat je kinderen zien dat, wat er ook gebeurt, ge je best doet om van de feestdagen een leuke ervaring te maken.
Contacteer familie en geliefden. Ze kunnen je steunen in deze dagen die met feesten worden geassocieerd.
Zorg goed voor jezelf. Neem genoeg slaap, eet gezond en neem de tijd voor jezelf. Het is van belang dat je tijd voor jezelf neemt. Dit is belangrijk om jezelf weer op te laden en om dit allemaal vol te houden. Wees je hiervan bewust. De kinderen kunnen dan altijd op je terugvallen.

Kerstvakantie – plannen maken 

Ook al heb je bij de scheiding samen een goede verblijfsregeling in de ouderschapsovereenkomst opgesteld, toch is het van belang om met elkaar te overleggen over de feestdagen.
Een duidelijk schema (welk kind is wanneer waar) kan spanningen verminderen en de wisselmomenten soepeler laten verlopen. Het is niet altijd makkelijk om daarover afspraken te maken, maar een bemiddelaar kan jullie helpen.
Verschaf de kinderen duidelijkheid over hoe hun kerstvakantie zal gaan verlopen. Zo hou je rust, structuur en ook overzicht voor je zelf.
Maak een vakantieplan. Bedenk bijvoorbeeld wat je met je kinderen gaat doen tijdens de feestdagen of kerstvakantie. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn maar vooral manieren om te genieten van de tijd samen. Dit geeft meer controle en minder stress.

Tradities en rituelen – respecteer ze 

Hou rekening met bestaande tradities en de spanningsboog van de kinderen. Heb oog voor het samen-ontbijt. Laat iets horen en zien via Zoom -Teams of Skype aan de grootouders; zij kijken uit naar hun kinderen en kleinkinderen, en zij delen op hun manier in het scheidingsproces.

Alles 2 keer meemaken

Het gebeurt vaak dat kinderen van gescheiden ouders alles dubbel doen. Twee keer verjaardag vieren, twee keer op vakantie, twee keer Sinterklaas, twee keer Kerstmis en nieuwjaar vieren. Voor kinderen is dit misschien een voordeel van gescheiden ouders hebben, maar het  zorgt ook voor veel drukte.
Praat hierover met je ex-partner. En probeer een verdeling te maken wat leidt tot minder drukte bij de kinderen. Hou in ieder geval altijd het belang van je kind voor ogen.

Gun elkaar het ouderschap 

Als ex-partners, probeer elkaar vooral te zien als collega-ouders. Hoe moeilijk ook, jullie blijven samen de ouders van jullie kinderen. Vermijd zoveel als mogelijk, stress en frustratie over je ex-partner. Gun elkaar dan ook het ouderschap.
Dit betekent dat je actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. Ook al heeft dat mogelijks tot gevolg dat de kinderen om het jaar met Kerstmis niet bij jou zijn. Dat is vervelend, maar wel een gevolg van het feit dat jullie relatie niet heeft gewerkt. Belast daar de kinderen niet mee.

Gun het de kinderen om zich vrij te voelen om positieve verhalen te vertellen over wat het heeft meegemaakt bij de andere ouder, hoe moeilijk dat ook voor jou is om te horen. 

Je haalt de belangrijkste spanning na een scheiding weg als je kind van beide ouders mag houden. 

Laat je niet negatief uit over de andere ouder wanneer je kind in de buurt is. Verwijder uit huis niet alle foto’s en andere herinneringen aan de andere ouder. Zeg dus geen onaardige dingen over de andere ouder, dat geldt natuurlijk altijd. Geef je kinderen geen schuldgevoel omdat ze de feestdagen bij de andere ouder door gaan brengen. Maak de feesten niet extra beladen.

Toon begrip voor de emoties van de kinderen

Misschien zijn de kinderen verdrietig dat hun ouders met kerst of oudjaarsavond niet bij elkaar zijn. Ook kunnen ze de andere ouder erg missen. Wellicht is het een idee om een foto van de andere ouder bij hun bed te plaatsen, zodat die er toch een beetje bij is. Laat ze weten dat het goed en normaal is als ze zich zo voelen, dat het mag en erbij hoort. Zet ze niet onder druk om blij te doen, als ze dat echt niet zijn. Neem de tijd om goed luisteren.
Spreek op een rustige neutrale toon als je kind over zijn gevoel begint. Reageer niet meteen met oplossingen. Probeer het verhaal van je kind zo min mogelijk te onderbreken. Op deze manier zal het zich gehoord voelen. De mensen in je omgeving kunnen steun bieden door je kind een luisterend oor te bieden. Vraag ook mensen uit je eigen omgeving of ze dit voor je kind willen doen.

Een bemiddelingsgesprek kan vruchtbaar zijn. Neem contact op als dat nodig mocht zijn.

Deze tips zijn gebaseerd op enkele adviezen van Bureau Mayet uit NL, en van wat gescheiden ouders in de bemiddelingsgesprekskamer met elkaar hebben afgesproken.

Samen ouders zijn en blijven - ook na de scheiding

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak.

Keuze uit 2 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

  •          via telefoon 03 535 30 01 of
  •          via het contactformulier

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, scheiding, echtscheiding, Kinderen, Regeling, Verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen