Over de bestemming van de groepsverzekering voor koppels in gemeenschap van goederen of wettelijk stelsel, is al heel wat te doen geweest.  Ook op deze website werden al verscheidene artikels over het ontwerp en de mogelijke gevolgen gepubliceerd. Deze week komt er dan misschien algehele duidelijkheid. De meerderheidspartijen bespreken dan in het parlement het wetsontwerp over het aanvullend pensioen uit groepsverzekeringen.

Het wetsontwerp bepaalt onder meer dat het gespaarde kapitaal (opgebouwde reserve) volledig toekomt aan de persoon op wiens naam de groepsverzekering staat. Dit staat haaks op wat thans van toepassing is en wat het Hof van Cassatie heeft uitgesproken. Bovendien is de nieuwe regeling nadelig voor partners die minder gewerkt hebben en later uit de echt scheiden. Zowel vrouwenorganisaties, als middenveldorganisaties en ook de Gezinsbond hebben zich tegen het ontwerp in zijn huidige vorm uitgesproken. Zij stellen dat het surplus aan inkomen en pensioen van de ene partner ook ten goede moet komen aan de andere partner. Ze vragen zich af of de wetgever blind is voor de realiteit. Volgens de cijfers die ze aanhalen werkt 38 procent van de vrouwen deeltijds, tegenover 5 procent van de mannen. Bij pensionering heeft 18 procent van de vrouwen een aanvullend pensioen, bij mannen is dat 45 procent. Ruim één op de vier gepensioneerde vrouwen overleeft van een inkomensgarantie van 674 euro voor gehuwden of samenwonenden en 1.011 euro voor alleenstaanden.

Premier Di Rupo laat zich niet pramen tot uitspraken voor of tegen. Hij liet via Belga weten dat de bal in het kamp van het parlement ligt. ‘Er volgt deze week meerderheidsoverleg in het parlement’, klinkt het. Gevraagd of dat betekent dat het ontwerp wordt ingetrokken, luidt het antwoord als volgt: ‘We laten het parlement zijn werk doen. Hopelijk komt er een oplossing uit het meerderheidsoverleg.’

Het is dus koffiedik kijken. In mijn bemiddelingspraktijk hebben inmiddels al enkele koppels de bespreking van de EOT-overeenkomst on hold gezet, om reden dat de nieuwe wet een grote impact heeft bij de vereffening en verdeling. Van zodra er uitsluitsel is of dat ik van achter de (politieke) schermen nieuws heb ontvangen, zal ik dit op de website publiceren.

Echtscheiding
Tags: 
Pensioen, Groepsverzekering, Huwelijksvermogensrecht
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen