Ouders met een kind op kot betalen jaarlijks 12.450 euro. Studenten die pendelen, kosten hun ouders gemiddeld 8.128 euro per jaar, berekende het centrum voor budgetadvies- en onderzoek (Cebud).

Het Cebud berekent jaarlijks hoe hoog de kostprijs van een kotstudent werkelijk ligt. Daarvoor nemen ze zowel de directe, als de indirecte kosten en de leefkost van de student in rekening. ‘De ouders van een kind dat geen beursstudent is en op kot zit, moeten toch 12.450 euro opzij zetten om al de kosten te kunnen betalen’, zegt Esther Geboers van Cebud.

De leefkost weegt het zwaarst door in de eindafrekening. ‘Voor de kleding, verzorging, voedsel en ontspanning van de student betaal je dit jaar gemiddeld 6.963 euro.’ Opvallend is dat ook de kostprijs van de woonst thuis mee wordt opgenomen in de berekening want ‘ouders moeten thuis ook nog een kamer voorzien voor hun kind’, luidt het.

Directe studiekost laagst

De kosten van het pendelen en de huur plus al de benodigdheden voor het kot, vormen de indirecte kosten. Die lopen op tot 4.185 euro. ‘Eigenlijk ligt de directe studiekost (cursussen, inschrijvingsgeld, laptop...) het laagste. Die bedraagt 1.303 euro’, zegt Geboers. Daarom blijft pendelen een goedkoper alternatief met 8.128 euro per jaar. Al maakt het wel een groot verschil of de student kiest voor het openbaar vervoer of voor de eigen wagen.

Wie met vragen zit over de financiële begeleiding van een student op kot, wordt doorverwezen naar de studentenvoorziening op de campus.

door mtm | Bron: Belga

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Studiekosten
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen