Uit het Radioprogramma De Madammen lichten we een interessante uitzending over nieuwsamengestelde gezinnen. Het is de weergave zoals het op de radio werd verwoord.

De Madammen van Radio2 verdiepten zich in het onderwerp met Anja Pairoux, plusoudercoach bij Aplus, zij begeleidt plusouders (stiefouders) naar een evenwicht in hun nieuw samengesteld gezin.

Een pluscoach, wat is dat juist?

Anja Pairoux is een pluscoach begeleidt stiefouders of plusouders naar een evenwicht in hun nieuw-samengesteld gezin. 
Het gebeurt dikwijls dat partners er met enthousiasme aan beginnen, maar gaandeweg komen er soms onverwachte emoties naar boven. De problemen roepen weerstand op, je gaat twijfelen en de emoties vertroebelen de kijk op je eigen situatie.
Ik bekijk de situatie vanuit een neutraal standpunt en probeer klaarheid te scheppen waar de persoon zelf misschien chaos voelt. Vanuit mijn eigen ervaring als mama en plusmama weet ik voor welke uitdagingen elk lid van een nieuw samengesteld gezin kan komen te staan.

Wat zijn jouw ervaringen als pluscoach?

Plusouders bloeien open vanaf het moment dat ze zien dat ze niet alleen staan met hun verhaal. Het doet hen deugd dat wat zij meemaken geen alleenstaande feiten zijn. Hierdoor krijgen ze hoop op een gelukkig nieuw-samengesteld gezin. 
Er bestaat volgens mij nog een taboe rond stiefmoeder of vader in onze maatschappij. Er wordt heel voorzichtig over gesproken omdat er zoveel vooroordelen over zijn. Kijk naar de verhalen die leven over de boze stiefmoeder…

Wat verwachten plusouders  van jou?

Ze verwachten dat ik een antwoord geef op hun vragen. Alles hangt natuurlijk af van wat er bij hen leeft en hoe hun situatie er uitziet. Ik geef geen pasklaar antwoord, ik begeleid hen en stippel een individueel traject uit. 
Ik organiseer ook groepsgesprekken, dit soort gesprekken hebben een lagere drempel. Wat gebeurt er tijdens zo een groepsgesprek: mensen willen kennismaken met plusoudercoaching. Ze willen elkaars mening horen,  ze willen andere mensen in die situatie  leren kennen, om van elkaar steun en ideeën op te doen. 
Tijdens het individueel traject gaan de plusouder en ik een engagement aan om dat traject af te leggen in een vooraf bepaald aantal sessies en tijd. Heel dat traject ben ik er voor hem. Als er iets escaleert, mogen ze me bellen: ze moeten niet wachten tot hun volgende sessie.  
Ik vergelijk het met een goede gps: in een eerste gesprek bekijken we de eindbestemming, daar willen we naartoe werken. Naar dat gelukkige gezin, samen met de kinderen of met nog een kindje van hun twee samen. 
En onderweg komen ze hindernissen en bochten tegen. Bijvoorbeeld frustraties  over de ex die op hun pad komt, de school die gekozen moet worden en wat niet vlekkeloos verloopt. We gaan dan  kijken hoe we met die hindernissen kunnen omgaan.
Het proces duurt meestal zo'n 6 maanden. De eerste sessies liggen dichter  bij elkaar, dan tweewekelijks, naarmate de coaching  verder vordert gaan de afspraken maandelijks zijn.

Wat is het belangrijkste waar mensen die in een nieuwsamengesteld gezin terecht komen rekening mee moeten houden?

In een nieuw samengesteld gezin is het nooit saai! Er is altijd vernieuwing en er zal altijd iets gebeuren. Blijf ook altijd jezelf, geniet,  hou je eigen waarden en normen en blijf positief en rustig. Besteed ook regelmatig tijd aan jezelf en verlies je niet uit het oog!

Blijf niet met vragen zitten, maar maak dus nu een afspraak met Stiefcoach Cindy.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Nieuw gezin, Relatiebemiddeling, Ouderschap, Ouderschapsplan, Communicatie, Do's and Don'ts
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen