In Netto (de Tijd), op de website van minister Turtelboom, de website van OpenVLD en de kanselarij van de eerste minister verschenen deze week belangwekkende artikels over een voorontwerp van wet over het gemoderniseerd huwelijksvermogensrecht. Er is echter nog onduidelijkheid over enkele praktische toepassingen ervan voor wat de groepsverzekering betreft voor koppels met een huwelijkscontract gemeenschap van goederen of indien geen huwelijkscontract onder het wettelijk stelsel gemeenschap van goederen sorteren.

Zo zegt expert Charlotte Declerck van het gerenomeerd advocatenkantoor Tiberghien in de Tijd dat “bij een echtscheiding die gebeurt vóór de uitkering van het kapitaal van een groepsverzekering, het groepsverzekeringskapitaal niet wordt verdeeld”. Dit is een belangrijke wijziging tov het verleden.

Anderzijds  zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom dat er wel rekening dient gehouden met de groepsverzekering voor de berekening van het onderhoudsgeld tussen ex-echtgenoten. ‘Dat is het geval als een partner minder heeft gewerkt omdat hij of zij meer gezinstaken heeft opgenomen. In dat geval zal de rechter, of het paar zelf, een compensatie uitwerken voor de partner die minder pensioenrechten heeft kunnen opbouwen’.

Eén van de vragen is dus of er enkel rekening dient gehouden met de groepsverzekering in het geval er onderhoudsgeld tussen echtgenoten wordt overeengekomen als een partner minder heeft gewerkt omdat hij of zij meer gezinstaken heeft opgenomen.
Logische volgende vraag: er dient dus geen rekening gehouden met de groepsverzekering als beide partners allebei evenveel hebben gewerkt?
En nog een vraag: wat als beiden evenveel hebben gewerkt, alle twee een groepsverzekering hebben met een verschil in opgebouwde reserve? Wordt er dan onderhoudsuitkering voorzien op basis van het verschil in opgebouwd kapitaal van de groepsverzekering op ogenblik van echtscheiding?
En zo zijn er nog wat andere praktische bedenkingen.

Blijft het feit dat koppels die scheiden met Onderlinge Toestemming vrijelijk datgene kunnen overeenkomen wat ze beiden billijk achten.

Bijkomend dient vermeld dat er blijkbaar geen rekening wordt gehouden met het feit dat onderhoudsuitkeringen tussen echtgenoten belastbaar zijn (80%) voor de uitkeringsgerechtigde en aftrekbaar (80%) voor diegene die de uitkering betaalt. Bij de bepaling van het bedrag aan opgebouwde reserve dat in de gemeenschap valt, wordt 33% in mindering gebracht van het deel dat de andere partner toekomt. De betaling van het afgesproken deel dat de andere partner toekomt kan dan uitbetaald worden bij het aflopen van de verzekering, al of niet opgerend (overeen te komen).

Ik heb donderdag 11 juli aan het kabinet van de minister verscheidene praktische vragen gesteld maar nog geen antwoord bekomen. Wordt dus vervolgd.
Inmiddels verwijs ik naar enkele teksten die deze week werden gepubliceerd over de aandacht die dient gegeven aan verzekeringen bij scheiding , klik hier voor meer informatie.
Inmiddels doe ik al het mogelijke om in de lopende dossiers van EOT overeenkomsten maximaal duidelijkheid te brengen en indien nodig deze on hold te zetten tot er algehele duidelijkheid is.
De verschenen artikel kunnen geraadpleegd worden via:

http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/verzekeren/Groepsverzekering_bepaalt_mee_onderhoudsgeld_bij_echtscheiding.9373430-1629.art

http://annemieturtelboom.be/2013/07/09/minister-turtelboom-moderniseert-het-huwelijksvermogensrecht-zowel-de-regels-die-gelden-tussen-gehuwden-als-de-gevolgen-bij-echtscheiding-worden-gewijzigd/

http://www.openvld.be/News.aspx?nid=21261231-9268-4d51-a27d-b41e54e27a18&id=03282bd8-d9b7-411b-9639-922bc56566b9#.UeBHeb5CSUl

Echtscheiding
Tags: 
Huwelijksvermogensrecht, Groepsverzekering, Onderhoudsuitkering
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen