Je partner de scheidingsmelding geven: op zich al niet makkelijk. Maar hoe vertel je aan heel kleine kinderen dat papa en mama uit elkaar gaan? “De ideale manier” is er niet. Dus ook niet die ene gouden tip. Wel maak ik ouders met hele jonge kinderen graag attent op een goed online artikel van psychogoed dat je onderaan dit blogartikel vindt. Want voor een jong kind staat de wereld op zijn kop.

Kinderen nemen alles op met hun ‘mars-antennes'

Kinderen hebben speciale zintuigen, ik noem het graag onzichtbare antennes als bij een marsmannetje. Ze merken snel dat er wat schort aan mama en papa. Ze zien en horen dat. Niet enkel de ruzies en de harde woorden vallen hen op, maar ook de gespannen stiltes, de manier waarop de ouders tegen elkaar doen, hoe ze reageren.

Mijdt plotse veranderingen

Als dan vader en moeder beslissen om uit elkaar te gaan dan breekt een moeilijke tijd aan. Een tijd vol met veranderingen, voor alle betrokkenen van het gezin. Plotse veranderingen zijn nefast voor kinderen, bvb vader gaat na ruzie weg met de valies in de hand, moeder die roept dat ze weg is en vader maar zijn plan moet trekken. Het brengt veel angsten mee en er komt een grote onrust bij kinderen, en dat zeker bij peuters en kleuters.

Tips met geschikte woorden en zinnen

Daarom dat het zo belangrijk is dat vader en moeder samen op een bevattelijke manier aan de kinderen uitleggen dat mama en papa uit elkaar gaan. Maar hoe doe je dat? Welke woorden en zinnen gebruiken? In het artikel waarnaar ik verwijs staan nuttige tips, alvast enkele als voorproefje:

  • “Papa en mama vinden elkaar niet meer lief, papa/mama gaat daarom ergens anders wonen”
  • “Papa en mama maken elkaar vaak verdrietig. Daarom gaan papa en mama uit elkaar, dat betekent dat papa/mama voor altijd ergens anders gaat wonen.”
  • “Papa/mama gaat ergens anders wonen, omdat papa en mama vaak ruzie hebben en niet meer samen willen zijn”.

 Het is meer dan nodig om er meteen aan toe te voegen:

  •  Dat mama en papa altijd van de kinderen blijven houden
  •  Dat de kinderen geen schuld treft
  •  Dat ze papa en mama zullen blijven zien
  •  Dat papa of mama voor altijd ergens anders zal wonen

Geef duidelijke boodschappen op een speelse manier

Het is heel natuurlijk dat kinderen hopen dat de ouders uiteindelijk toch weer samen komen.  Kinderen kunnen jarenlang blijven hopen dat hun ouders weer samen komen. Wees dan op een zachte manier duidelijk dat dit niet meer zo zal zijn. Hoe duidelijker de boodschap, hoe beter het is voor de verwerking van de scheiding.
Peuters en kleuters kunnen geen lang gesprek voeren. Hou het daarom bondig en eenvoudig. De boodschap kan ook op een speelse manier worden gebracht, zo hou je rekening met de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen.  In het artikel waarnaar ik verwijs geeft men voorbeelden van verhaaltjes, tekeningen en is er zelfs een kort filmpje te zien dat de kinderen kan worden getoond. .

Kortom een artikel dat zeer de moeite waard is om lezen. Het geeft je als vader en moeder (enige) houvast. Hier de link http://psychogoed.nl/hoe-vertel-peuter-kleuter-gaat-scheiden/#manieren

Ik maak jullie graag nog attent op drie andere nuttige blogartikels:

Als partners gescheiden maar blijvend vader en moeder

Kies voor jullie vergelijk via bemiddeling; niet voor een opgelegd vonnis

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak.
Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

-         via telefoon 03 535 30 01 of

-         via mail info@neobemiddeling.be of

-         via het contactformulier 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
Kinderen, Ouderschap, scheiden, scheiding, echtscheiding, Verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen