Scheiden via gerechtelijke weg kost vanaf 2014  21%  meer, omdat de regering dit weekend heeft beslist dat er 21% BTW dient geheven op de erelonen van advocaten.
Voorlopig is er (nog) geen sprake van het toepassen van BTW op de erelonen van bemiddelaars voor familiale zaken. Bemiddeling van handelszaken is al wel onderhevig aan een BTW heffing van 21%.

'Jan Modaal betaalt de btw voor advocaten'

“Voor onze beroepsgroep is de invoering van de btw niet eens zo slecht”, reageert Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit en advocaat van Everest Law, op de plannen van de regering om de factuur van advocaten vanaf 2014 direct te belasten.

“Dat zal de advocaten toelaten om de btw die ze betalen, te recupereren. Meer nog: in de aanvangsperiode kunnen ze ook de betaalde btw van de voorbije jaren in rekening brengen. Ik vrees dat dit een last wordt voor het budget van 2014, wanneer de nieuwe belasting wordt ingevoerd.”

De invoering van de btw heeft helemaal geen gevolgen voor de omzet van de beter betaalde ondernemingsadvocaten. Hun cliënten betalen zelf directe belastingen en kunnen de extra kosten dus eveneens recupereren. “Het maakt hen dus niet uit dat de bruto-erelonen stijgen met 21 procent”, zegt Maus.

Wie betaalt dan wel de rekening? Jan Modaal, vreest Maus. Particulieren die een echtscheiding moeten regelen, een factuur niet kunnen betalen of willen protesteren. Bij een zaak tussen een particulier en een onderneming kan enkel die laatste de btw recupereren.

01 juli 2013 om 10u45 in Trends.be

Echtscheiding
Tags: 
Kostprijs scheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen