Het is vaak duidelijk bij koppels dat één van beide partners de scheiding quasi ‘oplegt’ aan de andere partner. Vaak staat een partner al met één been in een andere relatie, en is deze al bezig met zijn/haar nieuw leven.
De andere partner wil nog aan de relatie werken, en de echtelijke breuk nog uitstellen omdat ‘niet alles werd geprobeerd om in relatie te blijven’. Het gesprek dat dan plaats heeft ruimt dan ofwel de weg naar een scheiding (één zijn/haar besluit staat vast) ofwel gaan de partners in gesprek en worden de redenen van ja dan neen in relatie blijven, doorgepraat. 
Vaak volgt een traject waarbij de koppels onder begeleiding samen de analyse maken van hun relatie: wat stoort mij, wat ergert mij, waar lopen we steevast tegenaan, welke gevoelens feiten en ervaringen liggen aan de basis van de (eenzijdige) beslissing,…

Het is merkwaardig te zien dat koppels een scheiding soms als een oplossing zien maar niet voldoende stil staan bij de gevolgen. Immers een scheiding grijpt diep in in een mensenleven; zowel bij de partners als bij de kinderen. En vaak worden de gevolgen ervan lange tijd erna nog gevoeld. Het gezin wordt uit elkaar gehaald, alles ondersteboven en op zijn kop, financieel een harde dobber want van scheiden wordt niemand rijk, het gezinsinkomen vaak meer dan gehalveerd, een huis dat soms moet worden verkocht omdat het met één inkomen niet kan worden betaald. De effecten van een scheiding worden vaak onderschat.
Maar als het echt niet meer gaat, als de relatie ‘kapot’ is, partners alles hebben gedaan om de relatie op de sporen te houden en het lukt niet, dan is scheiden de enige manier om elkaars leven en dat van de kinderen niet verder te belasten en onmogelijk te maken. Sommige koppels kiezen voor een 'afkoelingsperiode' en gaan tijdelijk uit elkaar met een voorlopige regeling die ze samen met de bemiddelaar bespreken.

Via bemiddeling opteren partners om ‘samen’ en onder begeleiding aan een overeenkomst te werken. Ze kiezen hiermee bewust om zelf over alles te beslissen en vermijden dat de rechter zich moet uitspreken over ‘hun’ huis, de verblijfsregeling van ‘hun’ kinderen, de onderhoudsbijdragen, en al die andere zaken die dienen geregeld te worden. Het is vaak emotioneel  en die emoties moeten hun plaats hebben. Ze zijn gerechtvaardigd aanwezig.

Algemeen
Tags: 
Emoties
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen