“Liefste Sinterklaas, ik hoef dit jaar géén geschenken van jou, en Piet mag ook alle snoep houden. Maar kan je ervoor zorgen dat mijn mama en papa weer vrienden worden en als het kan dat ze opnieuw in ons huis samen wonen?”

Sinterklaas is geen magical man. Hij brengt mama en papa niet opnieuw samen, toch leeft dit vaak bij (jonge) kinderen. 

Hoe ga je als ouders in scheiding, of ex-partners na een scheiding, om met het feest van Sinterklaas? Zijn er dure geschenken langs beide zijden, of enkel van één ouder omdat die het financieel beter heeft dan de andere?
Vieren gescheiden ouders met hun kinderen ‘samen’ het Sinterklaasfeest?
Of is het mooiste geschenk voor kinderen dat ze vader en moeder ‘in vrede’ met elkaar zien overleggen en ‘samen’ aanwezig zien op dit grote kinderfeest? Kinderen hebben immers niets liever dan dat vader en moeder samen blijven.

Wat willen kinderen het liefst?

Dat vader en moeder bij elkaar blijven, maar als dat niet (meer) kan dan is het zaak voor de ouders om op kindermaat samen de kinderen te vertellen wat er staat te gebeuren.
Wek geen valse vooruitzichten, wees eerlijk en duidelijk. Een goede boodschap kan zijn om als ouders samen de kinderen te zeggen dat mama en papa apart gaan wonen maar dat de kinderen altijd welkom zijn.
Mama en papa blijven vrienden maar wonen wel apart… de Sint weet dat. Voorkom maw verwarring bij de kinderen. Een feest samen vieren wil niet zeggen dat mama en papa weer samen gaan wonen, wel dat mama en papa er samen willen zijn voor de kinderen.

Het feest apart vieren kan ook en is soms wel aangewezen als er nog veel verdriet, kwaadheid en wrok is bij de partners. Maar in dat geval: maak als ouders samen afspraken hoe het feest er uit ziet en als het kan praat ook over de geschenken om opbod te vermijden.

Dit artikel wil niet belerend zijn maar een oproep voor ouders om het Sinterklaasfeest een echt feest te laten zijn. Ouders die begaan zijn met de kinderen, doen dat. En welke ouder laat het welzijn van de kinderen hen koud? 

De manier waarop je als ouder met elkaar omgaat, dat is onder meer wat je je kind meegeeft

Blijvend samen voor de kinderen zorgen

Blijf niet met vragen zitten, improviseer niet, maak een afspraak, neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Auteursrecht

Ouderschapsbemiddeling
Tags: 
scheiden, scheiding, Kinderen, Ouderschap, sinterklaas
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen