Onlangs las ik het volgende: “Je staat onderaan een enorm hoge berg, ziet niet wat erachter ligt en het lijkt onmogelijk de berg te beklimmen. Toch zal je aan de tocht moeten beginnen om eenmaal op de top het zicht te hervinden.” Dit beeld zegt veel over ‘scheiden’, over het voor-traject en wat het resultaat van ‘bemiddelen’ is.

Het is goed en vaak nodig om een ervaren berggids te hebben, die samen met de koppels de weg gaat, hen begeleidt, wegen wijst, valkuilen vermijdend; om uiteindelijk “het doel” te bereiken: een andere en nieuwe toekomst.

Scheiden: een onoverkomelijke berg?

De metafoor van de te beklimmen berg toont hoe mensen naar een scheiding kijken en dit vaak ook zo beleven: ze staan voor een berg, schijnbaar onoverkomelijk. En toch… door samen met een ervaren bemiddelaar op pad te gaan, kom je erover. Om verder te gaan in de beeldspraak: ook zonder kleerscheuren? Zonder geschaafde knieën? Zonder zweten? Zonder wikken en wegen? Zonder beslissen? Neen, zo gaat het dus niet.

Kiezen voor bemiddelen is kiezen om samen de weg te gaan die jullie willen gaan, met de gemeenschappelijke belangen voor ogen, wegen zoekend om elkaar te vinden in een consensus en als het niet anders kan in een compromis waarmee goed te leven is. Het gaat dus ook over duidelijke afspraken maken in onderling overleg, over duurzame oplossingen, over respectvol omgaan, over wederzijds begrip, over ouderschap, over ex-partners zijn maar wel vader en moeder blijven. En ja het gaat ook over praktische dingen, over cijfers, het huis, de inboedel, het erfrecht, het pensioen, de verblijfsregeling, het onderhoudsgeld, de eenmanszaak of vennootschap, en nog zoveel meer andere zaken.

Het is dan ook belangrijk dat jullie in de zoektocht naar de best mogelijke oplossing en overeenkomst, geholpen worden: administratief, juridisch en fiscaal geoptimaliseerd,…
Een ervaren bemiddelaar -jullie gids- betaalt zich dubbel en dik terug, immers er worden jullie wegen gewezen, mogelijkheden en varianten aangereikt, onderhoudsbedragen geobjectiveerd. Ook praktische hulp bij de keuze van de bestemming van de gezinswoning: toebedelen? en wat kost dat voor de overnemer (de beruchte miserietaks)? of de woning samen houden met klare duidelijke afspraken? hoe zit dat dan met de hypothecaire lening? enz… Zoveel vragen en onzekerheden; en dan terecht komen bij een ervaren bemiddelaar die jullie (berg-)gids is: OEF

Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek, het wordt een eye-opener. Maar neem alvast eens de blogartikels door: een schat aan informatie, gratis en op zich al richtinggevend.

Echtscheiding
Tags: 
Do's and Don'ts, Overlegtips, Ouderschap, Communicatie, Onderhoudsgeld
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen