Welke ouder wil niet dat de kinderen uit een scheiding gelukkig worden en nauwelijks schade ondervinden van de scheiding? Domme vraagstelling. In het boek “De kinderen? … die merken er niets van” van auteur Dominique Prins worden tien tips gegeven voor scheidende of (echt)gescheiden ouders. Hierna bondig de tien tips. In het boek worden deze tips natuurlijk uitgebreider beschreven. Het boek in interview-vorm vertelt over een generatie scheidingskinderen, die inmiddels volwassen is, over de invloed van de scheiding op hun leven. Nog steeds is het voor veel van hen, ook als volwassene, een gevoelig onderwerp en blijkt dat ieder de scheiding van de ouders op zijn eigen manier beleeft en verwerkt.

Tip 1: Praat met je kind. Vertel in simpele bewoordingen wat de echtscheiding voor de kinderen betekent en hoe hun leven er gaat uitzien. Geef hen ruimte om vragen te stellen. Het kind voelt zich dan minder angstig en minder eenzaam, en kan dan beter met de scheiding omgaan.

Tip 2: Houd papieren en gesprekken weg van je kind. Berg de werkdocumenten van de bemiddelingsgesprekken weg op een plaats waar de kinderen er niet aan kunnen. Als de kinderen in de buurt zijn (ze hebben grote oren voor wat niet voor hen bestemd is), praat dan niet met je (ex)partner of met anderen over het verloop van de bemiddeling, ook niet over het scheidingsproces en ook niet over geld en het onderhoudsgeld voor de kinderen.

Tip 3: Houd het conflict weg bij je kind Ook al is er regelmatig onenigheid en zelfs ruzie: houd de conflictbesprekingen voor jullie en voorkom dat kinderen er in betrokken geraken. Bespreek de moeilijke zaken op een neutrale plek, bij voorkeur in aanwezigheid van een neutrale derde, de bemiddelaar, die ervoor kan zorgen dat er naar elkaar geluisterd wordt.

Tip 4 Blijf als “vader” in beeld. Vader zijn is meer dan alleen een feestvader zijn. Help met het huiswerk. Treed disciplinair op zonder echter autoritair te zijn. Wees emotioneel beschikbaar om over problemen te praten. Een grote betrokkenheid van vaders leidt tot betere schoolprestaties en betere aanpassing aan de hele situatie (dit geldt voor alle leeftijdscategorieën maar vooral bij tieners).

Tip 5: Moeder, sta stil bij je boosheid (en teleurstelling). Scheiden doet pijn en het is verleidelijk om te denken dat je je ex nooit meer wil zien. Overtuig jezelf dat dit niet het beste is voor de kinderen.

Tip 6: Blijf een goede ouder. Het doormaken van een echtscheiding betekent niet dat je een tijd geen ouder meer bent (je bent niet met ‘vakantie’). Blijf regels hanteren en bijbrengen, blijf je kinderen in het oog houden, blijf verwachtingen koesteren over bvb hun schoolprestaties, blijf emotioneel beschikbaar.

Tip 7: Geef aandacht aan je eigen geestelijke gezondheid. Je eigen geestelijke gezondheid heeft wel degelijk effect op de kinderen. Zoek daarom hulp als je merkt dat je gevoelens van depressie, angst, boosheid, teleurstelling, haat, niet meer kunt hanteren en niet meer de baas bent. Een goede therapeut kan heel nuttig zijn.

Tip 8: Behoud belangrijke banden. Moedig de kinderen aan om de band te behouden met de familie van de andere ouder en goede vrienden. Zorg voor een stabiel netwerk: het geeft het kind een veilig gevoel van een hecht ondersteuningssysteem.

Tip 9: Wees voorzichtig met nieuwe relaties. Neem de tijd voordat ge je opnieuw officieel hecht: trouwen of samenwonen. Weet dat vooral jonge kinderen zich snel gaan hechten aan potentiële nieuwe partners van ma of pa. Verwacht niet dat je oudere kinderen direct ‘wild’ zijn van diegene die jij als je nieuwe partner kiest. Nieuwe partners moeten het respect en de genegenheid van je kinderen ‘verdienen’.

Tip 10: Neem je verantwoordelijkheid. Als het financieel kan: neem je aandeel op in de kosten en het onderhoud van de kinderen. Toon je kinderen dat je veel van hen houdt. Hou de kinderen zo veel mogelijk weg van het conflict tussen de partners.

Algemeen
Tags: 
Overlegtips, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen