Ook deze tips mogen niet ontbreken op een website van een bemiddelaar. Immers ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, staat er na een trouwpartij vaak te lezen op de laatste bladzijde van een sprookjesboek. Maar hoe vergroot je jouw kansen op een geslaagd huwelijk? The Huffington Post sprokkelde tien tips van (ervarings)deskundigen.

1. Geniet van elkaar

Zo simpel is het. Als jullie elkaar graag horen praten en graag bij elkaar zijn, kan er eigenlijk weinig mislopen. De krant haalt die informatie uit een interview met voormalige Beatle Ringo Star. ‘We brengen veel tijd samen door. Dat is ons geheim’, zei hij over de relatie met zijn vrouw.

2. Maak geslaagde ruzie

Als twee mensen samenleven, zullen er op een bepaald moment discussies zijn. Een ruzie die jullie als koppel sterker maakt, is er een met de juiste woorden. Spreek over ‘we’ en ‘ons’ in plaats van ‘ik’ en ‘mijn’. Zo laat je blijken dat jullie een team zijn. Dat toont een onderzoek aan de universiteit van Berkeley aan.

3. Schenk en aanvaard vergiffenis

Volgens schrijfster Clarissa Pinkola Estes hoef je elkaars fouten niet te vergeten, maar wel te vergeven. Maar de eerste stap – de verontschuldiging - moet van diegene die een fout heeft gemaakt zetten.

4. Zet je in op lange termijn

Er zijn maar twee opties als het op een huwelijk aankomt. ‘Je gaat ervoor of past. In dit geval mag je niet twijfelen’, aldus basketbalcoach Pat Riley.

5. Praat positief over elkaar

Trouwexpert John Gottman zegt dat gelukkige koppels een relatie hebben waar respect, affectie, en inlevingsvermogen een hoofdrol spelen. Verder zegt hij dat stabiele koppels tijdens een ruzie een slechte opmerking counteren met vijf positieve commentaren.

6. Leer om samen te groeien

Goede koppels evolueren samen. Zo kunnen man- en vrouwlief op een bepaald punt in hun leven opnieuw gaan studeren. Of als een van beiden een nieuwe hobby probeert, is de ander blij in zijn of haar plaats en steunt hij de partner volledig. Dat creëert een sterkere band.

7. Blijf op date gaan

Uit een onderzoek van relatie-experts Matthew Boggs en Jason Miller blijkt dat je in een huwelijk voldoende tijd moet uitrekken om met elkaar op date te gaan, net als in het begin van de relatie. Zo blijft de vonk branden.

8. Onthoud dat een huwelijk geen 50/50-regeling is

In een huwelijk moet je onbaatzuchtig zijn. Je geeft 60 procent en neemt 40 procent. En dat geldt zowel voor de man als de vrouw. Ook dat blijkt uit onderzoek van Boggs en Miller.

9. Verras elkaar af en toe

In zijn boek ‘The Real Rules of Life’ schrijft Ken Druck dat je elkaar af en toe moet verrassen. Een vrouw met een prachtige stem, zal misschien wel heel blij zijn met een zangworkshop. Houd de geschenken alvast heel persoonlijk en creatief.

10. Deel dezelfde normen en waarden

Volgens de 87-jarige Emma, die 58 jaar getrouwd was, is het heel belangrijk dat je dezelfde fundamentele basiswaarden hebt als je partner. ‘Als je je geld graag uitgeeft aan dure kleren, trouw dan met iemand die dat begrijpt. Ben je aan de gierige kant, trouw dan met een zuinig type. Zo mijd je gevaarlijke ruzies over financiën binnen het huwelijk, die niet zelden tot een echtscheiding leiden. Check verder ook hoe jullie denken over eventuele kinderen en hun opvoeding’, zegt ze.

 

Uit The Huffington Post, auteur vwh

Relatie-herstel-bemiddeling
Tags: 
Tips huwelijk
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen