Er zijn digitale hulpmiddelen op de markt om de communicatie en uitwisseling van informatie tussen gescheiden ouders te vergemakkelijken.

Uit een artikel in Het Parool, lichten we enkele apps die nuttig kunnen zijn om de verblijfsregeling en de informatie-uitwisseling te faciliteren. Maar laat deze apps niet de mondelinge communicatie vervangen, want dat is een brug te ver.

Verblijfsregelingen worden bij NEO Bemiddeling, samen met de ouders, terdege uitgewerkt en beschreven. Duidelijkheid voorop om latere discussie en interpretaties te vermijden. Maar hoe goed de verblijfsregeling ook wordt gemaakt, het is de kwaliteit van de naleving die het tot een succes maakt, of niet.
Zo is het ook met de apps: ze mogen in geen geval de mondelinge communicatie en informatie-uitwisseling tussen vader en moeder vervangen. Het kunnen hulpmiddelen zijn, niet meer dan dat.
Waarom benadrukken we dit, omdat we in onze bemiddelingspraktijk soms merken dat directe communicatie met de ex-partner wordt vermeden en wordt vervangen door louter mailverkeer, sms, whatsapp.
De samen-gesprekken van vader en moeder over de kinderen zijn echter zoveel waardevoller dan een louter digitaal verkeer. Vandaar dus de vraag om de hiernavolgende apps louter als supplementaire hulpmiddelen te zien die sommige zaken van de verblijfs- en kostenregeling overzichtelijker zouden kunnen maken. In een willekeurige volgorde hierna de apps.

Heppee: co-ouderschap-app voor kinderen van drie tot twaalf jaar en hun ouders

Heppee staat voor virtuele knuffels. Jawel!
Heppee is de eerste co-ouderschap-app voor kinderen van drie tot twaalf jaar en hun ouders. De app wordt op dit moment opnieuw ontwikkeld en zou over  drie maanden in de appstore staan.

De basis van Heppee blijft hetzelfde: op de tijdlijn kunnen belevenissen en foto’s worden gedeeld in een veilige digitale omgeving.
“Voor kinderen is het belangrijk om terug te blikken op mooie momenten en uit te kijken naar belangrijke ­gebeurtenissen. Als je de leuke momenten met elkaar blijft delen, wordt de drempel lager om de minder leuke dingen te bespreken” zegt COO Bart de Lege, zelf ­gescheiden en vader van twee kinderen.
Er is een ‘Bel-mij-knop’ voor kinderen om in contact te komen met de andere ouder. ­Ook kan er welterusten worden gewenst en kunnen virtuele knuffels worden uitgedeeld. Er is ook een aftel-animatie, waarbij jonge kinderen kunnen zien wanneer ze naar de andere ouder gaan.
COO De Lege: “Ons doel is om kinderen inzicht te ­geven in hun agenda, een helder overzicht creëert rust en vertrouwen. En dat is het beste voor het hele gezin.

De huidige Heppee app is tijdelijk niet meer te downloaden via App Store en Google Play Store, maar enkel nog beschikbaar voor de huidige gebruikers.
Maar via de website https://www.heppee.com/ is er mogelijkheid om via een e-mail te worden verwittigd wanneer de nieuwe app beschikbaar is.

Cozi Family Organizer: handige en simpel ontworpen familieplanner

Niet speciaal ontworpen voor gescheiden ouders, maar wel een heel handige en simpel ontworpen gratis familieplanner, met schema’s voor halen en brengen van de kinderen, to-dolijstjes, boodschappenlijstjes (je kunt ook ­recepten en foto’s delen) en ook afspraken bij de dokter kun je makkelijk invoeren, net als verjaardagen en andere belangrijke momenten. Iedereen – van kinderen en ­oppassen tot grootouders – kan aangemeld worden en toegang krijgen tot de gedeelde kalender, herinneringen ontvangen en lijstjes inkijken.

Gratis via Appstore en Googleplay, tegen betaling zijn upgrades beschikbaar

Klender: op elkaar afgestelde agenda's

Klender is een ‘gezinchroniseerde’ agenda, geschikt voor ­co-ouders en kinderen. Afspraken of boodschappen die de één invoert, zijn ook zichtbaar voor de andere. Waar je ook inlogt – op de computer, laptop, tablet of telefoon – je ziet meteen dezelfde gedeelde agenda, waardoor je in een oogopslag zicht hebt op de activiteiten van iedereen. De app belooft een einde te maken aan de chaos van aparte agenda’s en reminders in de vorm van e-mails, sms’jes, appjes of memo’s op de koelkast. Handig zijn ook de overzichtelijke kolommen en kleuren per gezinslid.

Gratis verkrijgbaar in de Appstore en Googleplay

Famcal: reeks applicaties die de band tussen de familie kunnen verbeteren

Ontworpen voor alle families, dus ook voor gescheiden ouders. Famcal heeft een hele rist aan applicaties die de band tussen de familie kunnen verbeteren: een gedeelde kalender voor belangrijke data, evenementen, taakjes en notities. Iedere deelnemer kan een eigen kleurtje krijgen, wat de app geschikt maakt voor samengestelde gezinnen met meerdere kinderen met verschillende schema’s, activiteiten en verplichtingen. Een manier om met elkaar in communicatie te blijven als de nà-scheidingsperiode niet makkelijk verloopt.  

De basisversie is gratis in de Appstore en Googleplay, tegen ­betaling zijn upgrades ­beschikbaar

2Houses: digitaal kasboek

De app kan omgangsregelingen eenvoudiger maken. Houdt ook de kosten voor de kinderen bij in een digitaal kasboekje. Er kunnen ook leukere dingen worden uitgewisseld, zoals foto’s en berichtjes en informatie van bvb feestjes, vergeten spullen en logeerpartijen.

Een gratis proefperiode van twee weken, 21,49 euro per familie per maand of 89,99 euro per jaar. Te downloaden in de Appstore en Googleplay

KiT: speciaal om de communicatie tussen gescheiden ouders en kinderen te verbeteren

KiT staat voor Keep in Touch, ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen, speciaal om de communicatie tussen gescheiden ouders en kinderen te verbeteren. In oktober 2017 hebben we in een blogartikel deze app in zijn werking en mogelijkheden toegelicht en dus de bezoekers van onze NEO website al op deze schitterende app attent gemaakt. Er is een digitaal prikbord om foto’s en afspraken te delen. Agenda’s worden gedeeld, net als berichtjes. Ook met een chatfunctie en een digitaal informatieloket.

Gratis verkrijgbaar in de Appstore en Googleplay

Parentship: een veel organisator-app

Alles wat je nodig hebt om een georganiseerde co-ouder te worden: een berichtenbord met aankomende gebeurtenissen, herinneringen om ze niet te vergeten, gedeelde kalenders, een profiel voor ieder kind. Je Googlekalender integreren met ­Parentship kan ook.

De eerste maand gratis, daarna 3,60 euro per maand of 36,05 euro per jaar

Coparently: kosten overzichten

Gebruiksvriendelijke app voor co-ouders waar in schema’s kosten kunnen worden ingevoerd, gedeeld en geupdate. Kinderen kunnen worden toegevoegd om ze te laten bijdragen aan de agenda en om verzoekjes te doen.

Dertig dagen gratis proeftijd, 89,30 euro per jaar of 9,00 euro per maand per ouder

OurFamilyWizard: oog voor harmonieuze communicatie tussen ouders

Een gescheiden koppel richtte het OurFamilyWizard ­online platform op om de communicatie tussen ouders zo harmonieus mogelijk te laten verlopen. Iedere ­ouder heeft een eigen account en kan vervolgens iedereen kosteloos toevoegen, van kind en opa en oma. Een wisseweetje: er is een extra optie ‘ToneMeter’, dat werkt als een soort gedragsmonitor en pikt negativiteit in berichten op en stelt een vriendelijker alternatief voor, zodat er minder snel ruzie ontstaat.

Abonnementen vanaf 89,30 euro voor een jaar, met een dertig- dagen-geld-terug-garantie. Met ToneMeter: 108,20 euro per jaar. Te downloaden in de Appstore en Googleplay

My Buddy App van Villa Pinedo: chatten met iemand die ­begrijpt hoe het is om gescheiden ouders te hebben

Villa Pinedo is een advies en een hulpplatform voor kinderen van gescheiden ouders, maar is er ook voor de ­ouders zelf. Kinderen en jongeren tussen de 10 en 23 jaar kunnen via de My Buddy App chatten met iemand die ­begrijpt hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Het chatten gebeurt in een veilige omgeving en de buddy wordt aangewezen door Villa Pinedo.

Gratis, aanmelden via villapinedo.nl/ik-wil-een-buddy

Apps zijn goed – praten met elkaar is beter

Social media en apps zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken en quasi niet te weren. Maar belangrijk is dat ouders in scheiding of gescheiden ouders niet vergeten om met elkaar in gesprek te blijven; maar dan echt in gesprek, ook face-to-face..
We bevelen ouders soms aan om samen naar een openbare gelegenheid te gaan, een eetcafé of gewoon een café, om in gesprek te gaan. Ze zijn dan omringd door andere mensen en dit feit op zich heeft al een impact op de toon van het gesprek en de manier waarop ze met elkaar praten.

NEO Bemiddeling helpt koppels om een keuze te maken tussen relatieherstel of scheiding, begeleidt niet alleen ouders in scheiding, maar ook ouders die bestaande regelingen en afspraken willen bijsturen.
NEO is tevens onderlegd in financiële en fiscale zaken, en onderscheidt zich onder meer ook door "alles onder één dak".  

Als ouders in communicatie blijven

Goed voor henzelf en de kinderen

BLIJF NIET MET VRAGEN ZITTEN. MAAK EEN AFSPRAAK.

Neem contact op met NEO Bemiddeling,

- ofwel via telefoon 03 535 30 01

- of via mail info@neobemiddeling.be 

- of via het contactformulier.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu alleen nog de stap zetten!

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, scheiding, gescheiden, Kinderen, Verblijfsregeling, Wijzigen verblijfsregeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen