Een echtscheiding kan een verschrikkelijke ervaring zijn voor een kind. Hoeft niet maar soms is het wel zo. Daarom dat het zo belangrijk is dat scheidende ouders oog hebben voor het belang van de kinderen, en hen niet betrekken bij hun relatieproblemen. Bijkomend is het zo dat kinderen niet kiezen voor een scheiding; zij worden er gewooonweg mee geconfronteerd. Gelukkig zijn er ook veel koppels die er in slagen om de scheiding goed te regelen, met oog voor de kinderen ook, en als vader en moeder zorgzaam blijven omgaan met hun grootste schat: hun kinderen.

Video: ervaring scheiding door kind

Hierbij een link naar een video die pijnlijk voorstelt hoe een kind de scheiding ervaart. Wel even wachten tot de reclameboodschap is beëindigd of druk op 'advertentie overslaan'. De Engelstalige video (2'37") wordt verspreid door de vzw 'Child of Divorce. Monica Epperson richtte samen met haar man de vzw op en schreef een open brief aan gescheiden ouders. Die brief liet ze voorlezen door een kind.

De inhoud bezorgt rillingen. Een uittreksel: zo zegt de jongen onder meer het navolgende:

"Beste mama en papa", ik weet dat jullie pijn hebben, maar ik heb ook pijn. Ik voel net hetzelfde als jullie: spanning en angst. Mijn hart breekt iedere keer als ik een ouder moet achterlaten, en ik voel me niet veilig meer.
Ga er alsjeblieft niet van uit dat ik veerkrachtig ben, en dat mijn leven net zo zal zijn als ervoor. Of dat ik dezelfde liefde van jullie allebei zal voelen. Mijn noden zijn dezelfde als die van jullie: liefde, aandacht, stabiliteit, consistentie en het belangrijkste: me gewild voelen.
Jullie hebben me in het midden van jullie ruzie geplaatst, en tonen zo dat jullie winnen belangrijker vinden dan mijn leven. Je leert me dat ik afstam van iemand die het niet waard is om lief te hebben, en dat ik ook zo ben."

Deze video niet als vingerwijzing maar als een oproep om het anders te doen, en zorg te besteden aan de kinderen die ongevraagd met scheiding worden geconfronteerd.

Voor meer info over de mogelijke gevolgen voor kinderen van vechtscheidingen, en tips om het anders te doen; raadpleeg de blogartikels via de tag kinderen en vechtscheiding. Uit de vele artikels licht ik het artikel: Eén op drie jongeren: 'Het was een vechtscheiding'. In dit artikel een link naar een NL rapport dat veel nuttige informatie bevat.

Voor een goed geregelde ouderschapsovereenkomst kan je terecht bij Eric, ervaren bemiddelaar.

Echtscheiding
Tags: 
Kinderen, Vechtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen