Je kan het spaak gelopen huwelijk doen ontploffen of je kan respectvol uit elkaar gaan.
Je kan je partner als ’t ware op straat zetten en dumpen of je kan respectvol uit elkaar gaan.
Je kan de alimentatie-eisen opschroeven of nog maar eens: je kan respectvol uit elkaar gaan en samen streven naar een evenwichtige duurzame overeenkomst.

Het blijkt immers dat scheidende partners die het kunnen opbrengen om elkaar met respect tegemoet te treden, productievere gesprekken voeren en snel(ler) tot een overeenkomst komen. Maar het is niet makkelijk om respectvol met elkaar om te gaan als één van beiden het gevoel heeft gedumpt te worden, zich voor blok gezet voelt, geen keuze meer heeft. Hoe dan nog respectvol uit elkaar gaan?

Waar haalt men de energie om nog met open vizier ‘samen’ te werken aan een overeenkomst, en dan nog met respect ook! Niet evident, dat is zeker. Maar de drang naar een goede overeenkomst, naar een samen-oplossing maakt veel mogelijk.
Het is de taak van de bemiddelaar om de gesprekken vruchtbaar te laten verlopen, om te zorgen dat de verwachtingen duidelijk worden, en dat er plaats is voor het verwoorden van wat kwetsend is geweest. Dit hoeft niet maar de ervaring leert dat partners in een scheiding ‘naar elkaar toe groeien’ in hun streven naar een goede bemiddelde overeenkomst naarmate er begrip is, en naarmate datgene kan/mag verwoord worden wat de andere zo heeft geraakt. Het heeft dus ook te maken met erkenning.

Als er geen kinderen zijn dan wordt er gewerkt aan een overeenkomst met in het zicht ‘een definitief einde’ van de relatie. Echter als er kinderen zijn dan ben je verplicht om elkaar nog vele jaren te zien, te ontmoeten, te horen en zelfs te overleggen. Het is dan ook goed dat er in de weg naar het maken van de overeenkomst klare taal wordt gesproken, en de afspraken omtrent verblijfsregeling doordacht zijn, de onderhoudsbijdragen berekend worden met duidelijke kostenelementen, en er ook voorzien wordt in een ouderschapsplan. Ook in dit verhaal is respect een sleutelwoord: respect voor ieders ouderrol.

Wat willen scheidende partners die kiezen voor bemiddeling? Conflicten oplossen in dialoog, geen aanvallend strijden maar onder begeleiding van een bemiddelaar samen zitten en samen werken aan een overeenkomst waarin eigen inbreng een plaats heeft, en waarbij ze als ex-partner worden erkend en gewaardeerd; hoe moeilijk dat ook is.

Algemeen
Tags: 
Communicatie
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen