Raadgevers bij scheiding? Het kan dat vrienden en familie objectieve commentaar leveren op het verloop van de scheiding. Maar doorgaans zijn de meningen van vrienden en familie ‘gekleurd’, versterken ze het conflict tussen de scheidende partners en leveren ze ‘adviezen’ vanuit hun eigen leven of vanuit zaken die ze gehoord hebben maar niet zelf meegemaakt.
Is dat fout? Neen, maar als koppel in scheiding is het moeilijk om selectief te denken en je niet te laten leiden door wat anderen je influisteren. De invloed van de ‘achterban’ dus, daarover gaat dit artikel.

Echte vrienden en familie zijn begaan met wat je overkomt. En van daaruit steunen ze jou met adviezen die volgens hen jou kunnen helpen. Maar die vermeende hulp vertroebelt vaak jou denken en inzichten. Objectieve inzichten zijn helpend, niet onderbouwde adviezen gericht op eigen belang verzieken een bemiddeling.

Meningen zijn gekleurd

Vrienden en naaste familie steunen jou, dit is ook belangrijk omdat het op zich goedbedoeld is en ondersteunend. Ook omdat ze zich persoonlijk betrokken voelen met jou, je kinderen en je toekomst. Vandaar de ‘kleuring’. Neutraliteit is vaak ver weg en de tegenpartij wordt als een bedreiging afgeschilderd. Dus zo’n gekleurd advies is eerder olie op het vuur dan helpend en verhelderend. Ze kunnen immers niet altijd de verschillende kanten van jullie scheiding overzien.

Raadgevers bij scheiding vanuit hun eigen leven

De hulp die vrienden en familie aanbieden komt soms vanuit eigen (slechte) ervaringen of vanuit het onderbewuste. Zaken die ze gehoord hebben maar zelf niet meegemaakt, worden ‘echte’ gebeurtenissen. En vanuit de drang om je te helpen worden vergelijkbare situaties aangehaald met verhalen die niet altijd passend zijn op jouw situatie. Immers jouw situatie is uniek voor jou. Vergelijkbare situaties zijn niet meer dan vergelijkbaar maar zijn niet passend. Ze kunnen inspirerend zijn maar zelden dupliceerbaar.

Het conflict tussen jou en je ex versterkt

Mensen die met je begaan zijn praten met je mee. Maw ze versterken een bepaalde mening, schroeven de schuldvraag op en versterken het onbegrip. Dus dit is zelden helpend omdat het emoties oproept en deze ook verdiepen waardoor de kans vergroot dat je extreem of onredelijk wordt. Dus zonder dat ze de bedoeling hebben voeden ze het conflict tussen jou en je ex.

Wees behoedzaam

Begrijp dat vrienden je willen helpen maar luister selectief. Laat je niet opjutten door de achterban die het goed met je meent. De achterban kan je beïnvloeden in je zorg om samen met je ex tot een consensus te komen over al die zaken die jullie twee aanbelangen en die een groot gemeenschappelijk belang vertegenwoordigen.

TIP: Belast je vrienden niet met alle details en vraag ze niet voortdurend om raad. Laat de mensen die met je begaan zijn je steunen maar verwacht niet van hen dat ze je therapeut, advocaat of spirituele raadgever zijn. Vertrouw op jezelf.

Raadpleeg de website http://www.neobemiddeling.be/ en je krijgt meteen al heel wat praktische nuttige informatie te lezen over alle aspecten ivm scheiden.  

Blijf niet met vragen zitten, maak een afspraak: neem contact: via telefoon 03 535 30 01 of via mail info@neobemiddeling.be

Op een goede respectvolle manier uit elkaar

 

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, echtscheiding, Vechtscheiding, Overlegtips
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen