Een vechtscheiding vermijden: kan dat en hoe doe je dat dan?

Vechtscheiding is elkaar ‘den duvel’ aandoen, dat kost energie en leidt niet tot een oplossing die jullie beiden aanvaardbaar achten. Een strijd brengt ergernis met zich, een ongelukkig miskend gevoel ‘gratis’ erbovenop.

Vechtscheiding: al strijdend scheiden

Als extraatje een uitzichtloze strijd voor het grote eigen gelijk(?!) dat leidt tot treurnis en uitzichtloos ‘gedoe’ waar niemand beter van wordt. Als partners in scheiding elk op hun standpunt blijven staan, als er geen beweging is te krijgen richting er samen uitkomen, dan rest er een weinig fraai alternatief voor een bemiddeling, namelijk al vechtend scheiden en strijden om de grootste koek en het laken zoveel mogelijk aan één kant.
Er is dan helemaal geen sprake meer van er samen uitkomen of van overleg om samen tot de best mogelijke oplossing te komen. Men berokkent elkaar bewust schade, men kwetst elkaar, men beschuldigt elkaar. En dat allemaal uit wraak of weerzin, uit revanche, of om een (af)rekening te presenteren: “Nu is het mijn beurt, ge zult het geweten hebben”.

Jammer genoeg zijn de kinderen vaak de dupe van zo’n strijd. Afgezien van het vele geld dat een vechtscheiding kost, is er de verspilde energie, nijd, kwaadheid en frustratie.

Vechtend scheiden: van het been stijf houden krijg je krampen. Je komt ermee niet dichter bij ‘jullie’ oplossing. Partners worden pisnijdig en chagrijnig en gunnen elkaar niets.

Uiteindelijk zal de rechter in jullie plaats beslissen. Is het dat wat jullie willen? Hopen dat het meevalt? Hoeveel kans denk je te maken dat je verwachtingen in een vonnis worden bewaarheid?

Bemiddeling als volwaardig alternatief

Bemiddelen  is een mogelijkheid maar vereist vrijwilligheid en de bereidheid om samen tot gezamenlijke oplossingen te komen. Maar bij een scheiding komt meer zien dan doelgericht werken naar een overeenkomst:

  • Hoe willen jullie als ex-partners nog samen ouders zijn?
  • Op welke wijze sluiten jullie een leven als partners af?
  • Hoe willen jullie elk een nieuwe toekomst tegemoet gaan en invullen?

Laat jullie in dit proces begeleiden door ervaren deskundigen die jullie doorheen het mijnenveld gidsen: Cindy en Eric van NEO Bemiddeling staan voor jullie klaar.

Oorlogsmijnen ontploffen als je er op stapt, zo is het ook met onderwerpen en thema’s die bij een scheiding of ouderschapsovereenkomst niet of ternauwernood aan bod komen. Als de vele thema's van een scheidingsovereenkomst niet goed worden uitgelegd of onvoldoende toegelicht, als jullie specifieke situatie niet wordt ontleed op jullie maat; dan missen scheidende partners de best mogelijke oplossingen en is dat later gegarandeerd bron van misverstanden. Dit kan vermeden worden met een deskundige begeleiding.

Een evenwicht waarmee beide partners tevreden zijn; dat is het doel van bemiddeling

Wederzijds begrip, de gemeenschappelijke belangen zien, ex-partners worden, maar blijvend vader en moeder met wederzijds respect, ook nà het beëindigen van de relatie: dat is de weg naar een nieuwe toekomst tijdens en nà de scheiding.

Is bemiddeling onze weg?

Via deze link verneem je meer over een zelftest. Doe deze test en verneem of bemiddeling jullie weg is. Als dat zo is, zoek dan niet verder. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Keuze uit 3 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

 

Je relatie met je (ex) partner staat onder druk en hunkert naar harmonie!  Weet je niet hoe je dat nog kan bereiken?

Met een gesprekje van 5 minuten zet je de eerste stap.