Een tv-uitzending die aangrijpt en raakt. Je mag binnen kijken hoe partners en kinderen het nieuw samengesteld gezin positief ervaren. Maar men gaat in de uitzending niet voorbij aan het leed van het scheiden; ook als het nieuw samengesteld gezin geen stand houdt.
Een ontzettende schok voor de kinderen, die in de uitzending getuigen en vertellen wat deze tweede scheiding voor hen betekende. Een ongelooflijk doorleefde tv uitzending, zeer de moeite waard. Ga er rustig voor zitten en neem de tijd; kijk het helemaal uit want het is zó de moeite waard – tot het einde.

De uitzending is deels verheffend als we zien hoe gescheiden partners met de kinderen het nieuwe geluk ervaren. Maar deels ook onthutsend te zien hoe kinderen lijden onder deze tweede scheiding en wat het voor de tweede maal gescheiden partners doet.

In onze NEO Bemiddelingspraktijk komen we beide soorten scheidingen tegen: eerste en tweede en soms een derde scheiding. Niet zelden zijn er ook kinderen geboren in het nieuw samengestelde gezin, hetgeen het afscheid nemen zeer bedroefd en ook compliceert.
We voelen ons zo éénsgezind met hetgeen gezinscoach/mediator Gideon De Haan in de uitzending verwoordt. Hetgeen hij zegt beleven wij als bemiddelaars ook. We spreken quasi eenzelfde taal; deugddoend.

Bemiddelen: een geschenk

Vaak krijg ik van vrienden en zelfs klanten de vraag: “Waarom doe je zo’n moeilijk werk. Hoe kan je het volhouden om zo elke dag geconfronteerd te worden met al die shit en problemen die ontegensprekelijk toch een negatieve impact moeten hebben op jou”. Maar zo ervaar ik het helemaal niet.

Bemiddelen is voor mij geen ‘werk’. Bemiddelen zie ik als een roeping. Het is niet geld verdienen aan het verdriet en de pijn op het kerkhof van een stukgelopen relatie. Ik zie de problematiek die zich aan de bemiddelingstafel aandient ook niet als ‘shit’. Het is een opeenstapeling van problemen en moeilijkheden, knopen dienen ontward, emoties kansen gegeven om verwoord te worden. Maar het is ook koppels resultaat gericht begeleiden naar hun allesomvattende scheidingsregeling. Ik zeg dan ook dat ik als bemiddelaar op een positieve manier bezig ben met al datgene wat leeft en zich aandient. Bemiddelen van koppels in scheiding, van koppels die zoekende zijn naar herstel.
Het is bemoedigend, het geeft me energie. Ik ervaar het als een geschenk om koppels te mogen begeleiden. Ik steek er ook veel van op. Geen flauw idee wanneer ik het zal kunnen opbrengen om ermee te stoppen…
in dit verband breng ik een eerder artikel in herinnering, waarin ik het heb over het pionierswerk en het ‘missionaris’ zijn.

Hierbij de link naar de tv-uitzending: https://www.youtube.com/watch?v=CWDhKDyH_Mo

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, gescheiden, scheiding, Vechtscheiding, Kinderen
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen