De grootste gezondheidsgevaren tijdens een echtscheiding

Tijdens een echtscheiding heeft niet alleen je gemoed, maar ook je gezondheid te lijden onder de nare situatie. Daarom hieronder zeven veelvoorkomende gezondheidsproblemen op een rijtje.

Chronische stress

Stress tijdens een scheiding is haast onvermijdelijk en heel logisch. Er moeten enorm veel dingen geregeld worden in een korte tijd. Langdurige of chronische stress is daarentegen erg slecht voor je lichaam. Je bloeddruk en je hartslag stijgen en dit kan op termijn zelfs gevaarlijk zijn.

Slaapgebrek

Slaapgebrek kan ontstaan doordat je ligt te piekeren, maar ook omdat je (onbewust) een partner naast je in bed mist. Slaapgebrek is ook verbonden aan stress waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Door stress kun je niet slapen en door slaapgebrek krijg je nog meer stress. Het enige wat je hieraan kunt doen, is slapen als prioriteit gaan zien.

Zwak immuunsysteem

Stress lijkt de oorzaak van alle gezondheidsproblemen. De scheidingsstress kan ook je immuunsysteem beïnvloeden. Je wordt sneller ziek en hebt vaker een verkoudheid of griep te pakken..

Depressie en angst

Wanneer je vatbaar bent voor neerslachtigheid of depressies kan een scheiding je teveel worden. Blijf hier niet mee rondlopen maar zoek hulp. Uit onderzoek blijkt dat ook de natuur helpt tegen een depressie. Ga dus een lekkere lange wandeling maken die ook je slaap weer stimuleert.

Identiteitscrisis

Als je lang getrouwd bent geweest met je partner kun je na de scheiding in een identiteitscrisis terecht komen. Wie ben ik zonder mijn partner? Je gevoel van eigenwaarde is verstoord en zolang je contact hebt met je ex-echtgenoot over bijvoorbeeld financiën, je huis of je kinderen kan dit gevoel blijven ronddwalen.

Problemen met de spijsvertering

Maagklachten en een prikkelbare darm kunnen ook veroorzaakt worden door stress. Om een gezonde spijsvertering te behouden, kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen, yoga of meditatie doen.

Gewichtsproblemen

En helaas, ook gewichtsproblemen ontstaan door scheidingsstress. Met name gewichtstoename ontstaat tijdens deze periode omdat je sneller geneigd bent een gemakkelijke snack te eten in plaats van een gezonde maaltijd.

Omgaan met negatieve gevoelens is niet gemakkelijk, maar zorg dat je lichaam er niet onder gaat lijden. Zorg voor gezonde voeding, voldoende rust en lichaamsbeweging. Werk eraan om onaangename gevoelens te accepteren in plaats van ze te onderdrukken of negeren. En houd vooral rekening met jezelf.

Echtscheiding
Tags: 
Tips gezondheid
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen