Drie jaar nadat Julien scheidde, overleed zijn ex-vrouw. Hun drie kinderen waren nog jong en over dit scenario hadden ze niets afgesproken bij de opmaak van de ouderschapsovereenkomst.

"Na een jaar of twee hoorde ik van mijn kinderen dat mijn ex-partner ziek was. Maagkanker. Dat raakte me, want ondanks de scheiding was zij toch iemand om wie ik veel gegeven heb en ooit graag heb gezien. Maar tegelijkertijd had ik er niets meer mee te maken.
Ze wilde me er ook niet bij betrekken, helaas. Ik had zo’n gevoel dat het niet goed zou aflopen, maar daar wilde ze niet over praten. Binnen het jaar overleed ze. We hadden niets afgesproken over zo’n scenario, ook niet over haar afscheid en hoe het dan met de kinderen moest gaan.

Toen ze steeds zieker werd, kwam mijn zoon bij mij wonen, maar de meisjes moesten per se naar haar zus, vond ze. Uiteindelijk ben ik nog een keer bij haar geweest, in het ziekenhuis. Al haar familie stond om haar bed heen en dat voelde niet prettig. Ik ging erheen om een laatste groet te brengen en haar te beloven dat ik goed voor onze kinderen zou zorgen, maar zo dacht zij er helemaal niet over. 'Het is dat het niet anders kan', zei ze. Dat deed me pijn."

Je hoeft niet te doemdenken, maar zo een scenario hoop je niet mee te maken, maar je kan er wel op anticiperen. Hoe?
Zo maakt NEO Bemiddeling bij de bespreking van het meegroei-ouderschapsplan scheidende ouders attent op een situatie van overlijden van één van de biologische ouders. Wat spreken zij af ingeval van (nakend) overlijden? Welke contacten dienen na het overlijden behouden met de familie van de overleden ouder? Hoe zien de scheidende partners dit praktisch verlopen?

Bij NEO Bemiddeling maakt een ouderschapsplan inherent deel uit van de ouderschapsovereenkomst dat voorziet in de wettelijke regelingen mbt gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag, verblijfsregeling en kostenregeling. Wat een meegroei-ouderschapsplan omvat kan je lezen in in het e-boek van de Gezinsbond waaraan NEO Bemiddeling heeft meegewerkt. Maar lees zeker ook dit blogartikel dat een checklist bevat voor een degelijke ouderschapsovereenkomst; bij NEO Bemiddeling worden jullie optimaal begeleid en wordt gebouwd aan een duurzame naleving ervan door de gescheiden ouders.

NEO Bemiddeling kijkt (ver) vooruit

Zorg voor klare duidelijke afspraken: NEO Bemiddeling zet jullie op weg

MAAK EEN AFSPRAAK.

Neem contact op met NEO Bemiddeling,

- ofwel via telefoon 03 535 30 01

- of via het contactformulier.

Keuze uit 2 mogelijkheden, nu alleen nog de stap zetten!

Bronvermelding foto: JPstock / Shutterstock.com

 

Echtscheiding
Tags: 
echtscheiding, scheiden, gescheiden, Ouderschap, Ouderschapsplan, Regeling
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen