Ja tijdens een echtscheidingsprocedure en de periode dat de bemiddeling loopt kan een scheidende partner een ander onroerend goed kopen. Maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten en een timing die dient gerespecteerd. Zo niet wordt het koppel bij een echtscheiding geconfronteerd met aanzienlijke extra kosten: opnieuw uit onverdeeldheid treden, te betalen verdeeltaks (in dit geval dan echt een miserietaks), notaris- en aktekosten.
Het is dus van belang dat ongewenste situaties met een grote financiële impact voor beide partners, worden voorkomen en de scheidingsovereenkomst en de aankoopbelofte voor de andere woning sluitende clausules vermelden.
Als koppel in scheiding goed geïnformeerd worden is dus eens te meer nuttig en nodig; ga niet voort op “ik heb gehoord”, “het schijnt”, “men zegt”…
Neo Bemiddeling heeft de antwoorden voor u klaar. Maak een afspraak en jullie worden optimaal geïnformeerd en begeleid.
Mark en Josée (niet de echte namen) zijn gehuwd, hebben geen huwelijkscontract en vallen dus onder het ‘wettelijk stelsel’. Ze zijn in bemiddeling om hun echtscheiding te regelen. De huidige gezinswoning staat te koop. Mark heeft zijn oog laten vallen op een andere geschikte woning en wenst een 'compromis' (zoals men zegt) te tekenen. Bij het scheidend koppel rijzen de navolgende vragen: