Dat het huwelijk aan populariteit verliest, ten voordele van bijvoorbeeld een duurzame samenleefrelatie, is een trend die al lang aan de gang is. Almaar vaker voelen koppels niet meer de behoefte om hun relatie vorm te geven via een boterbriefje. Uiteraard heeft dit deels te maken met het feit dat de generaties die nu op trouwleeftijd zijn gekomen, vanaf de tweede wereldoorlog bekeken, een kleinere generatie is. Maar doordat er nog altijd veel gescheiden wordt en wie scheidt, vaak herpartnert en ook regelmatig hertrouwd, zou dit dan weer de cijfers moeten doen opkrikken. We kunnen dus alleen maar concluderen dat de keuze voor het huwelijk als eerste leefvorm voor koppels almaar sneller terrein verliest.

De echtscheidingen dan. Die blijven dalen. Vaak wordt dit toegeschreven aan de economische crisis. Scheiden is immers risicogedrag en in economisch onzekere tijden proberen mensen risicogedrag te vermijden. Ze denken met andere woorden twee keer na alvorens hun halve trouwboek de wacht aan te zeggen. Men zou er ook kunnen van uitgaan dat de veelal negatieve berichten over de impact van een echtscheiding ook het gedrag van mensen stuurt. We willen het onszelf en onze kinderen niet aandoen en beslissen dus maar om er alsnog iets van te maken. De werkelijkheid is iets minder prozaïsch. Ja, in economisch onzekere tijden stellen mensen een echtscheiding al eens uit en ja, er zullen zeker een aantal koppels zijn die, door de negatieve berichtgeving rond de gevolgen van een breuk, bij elkaar blijven voor de kinderen. Toch heeft de daling vooral te maken met de generatie waarin het meest gescheiden wordt, de dertigers en veertigers van nu, die na gemiddeld 14 jaar een punt zetten achter hun huwelijk. Ook dat zijn in vergelijking met de vorige decennia kleinere generaties. Minder mensen in een generatie, dat betekent ook minder huwelijken in die generatie en bijgevolg minder echtscheidingen.
Veel interessanter dan te kijken naar aantallen, is kijken naar scheidingspercentages. Hoeveel afgesloten huwelijken binnen een generatie houden uiteindelijk stand en over welke periode? Zo werd nog niet zo lang geleden het bericht gelanceerd dat een analyse van tal van data de prognose opleverde dat wie vandaag huwt, 50% kans heeft om te scheiden.

In die zin zeggen de cijfers over scheiden en huwen die nu zijn vrijgegeven niet erg veel over het percentage mensen dat huwt en evenmin over het gemiddeld verloop (of afloop) van die huwelijken. Daarvoor zijn andere data-analyses nodig.

(Rika Ponnet van Duet)

Echtscheiding
Tags: 
Relatiebemiddeling, Scheiden?
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen