'Liefdevol loslaten’ is een mededeling van Hollywoodsterren. Merkwaardig hoe koppels in scheiding de scheiding kenbaar maken aan de buitenwereld. 

Het lijkt toch eerder tegenstrijdig, je zou het een cryptische omschrijving van een anachronisme kunnen noemen; een formulering die niet past in de gegeven omstandigheid van een scheiding.

Ook aan de bemiddelingstafel bij het eerste contact horen we allerlei ‘verklaringen’ waarom een relatie niet overleefd of niet verder tenvolle kan worden beleefd:

 • “Hij wil scheiden en wat kan ik dan anders doen dan meegaan in zijn beslissing”
 • “Zij heeft een ander en ze laat me vallen als een steen”
 • “Ik begrijp het niet, ik vond dat we het niet onaardig deden als koppel, maar blijkbaar was het niet genoeg voor hem. Hij heeft het nooit laten voelen en nu zegt hij me dat ik niet goed heb geluisterd naar zijn signalen”
 • “Wij hebben beslist om te scheiden, ’t is te zeggen: zij kwam er mee af en ik vond het goed dat ik niet diegene was die het als eerste aanbracht. Nu heeft zij beslist alhoewel het toch ook wat ‘wij’  is”
 • “Ik ben er het hart van in. Ik zie hem nog graag en wil het nog niet opgeven. Maar je moet met twee zijn”
 • “Vorige maand vierden we nog ons 32 jaar getrouwd zijn, veel vrienden erbij. En nu plots als een donderslag bij heldere hemel zegt hij doodleuk dat hij naar Spanje verhuist, naar zijn vriendin die eigenlijk een collega is”
 • “We willen als prille vijftigers elkaar de ruimte en de vrijheid geven voor een nieuwe toekomst. We zijn nog te jong om als broer en zus onder één dak te leven”.

Gezwollen taalgebruik en gebrek aan zelfrelativering

Feit is dat het beduidend minder voorkomt dat koppels aan de bemiddelingstafel  meedelen dat het een gezamenlijke beslissing was. Alhoewel het in voorkomend geval aangenaam is te zien hoe koppels op een vriendelijke manier met elkaar omgaan en zonder trekken en sleuren ‘samen’ tot een vergelijk komen en elkaar ‘de vrijheid geven’.
Want zo wordt het soms verwoord en zo las ik het ook in een column van Tom Heremans in Standaard Weekblad. In dat artikel geeft Tom inkijk in de verwoordingen die bekende acteurs en dito sterren geven aan de bekendmaking van hun scheiding. Het contrast met wat we aan de bemiddelingstafel horen kan niet groter zijn.
Zo’n bekend Hollywoodvolk loopt natuurlijk in de kijker voor een ruim publiek en ze zijn dan ook van oordeel dat de scheiding op een ‘aanvaardbare’ manier moet worden aangekondigd. Hoe echt dat dit dan ook nog allemaal is, daar hebben we het raden naar. Een korte bloemlezing van het soms gezwollen taalgebruik dat in zich ook een totaal gebrek aan zelfrelativering vertoont.

Uit het (Hollywood-)leven gegrepen

Hugh Jackman (54) en Deborra-Lee Furness (67) vierden enkele maanden geleden uitvoerig hun 27 jarig huwelijksjubileum. Zegt Hugh: “Ik hou van je Deb, ik hou zoveel van je, ik hou van je met heel mijn hart”.
En kort erna de aankondiging van de scheiding; we hebben het raden ernaar wat er is gebeurd, waar het is fout gelopen om zo plots uit elkaar te gaan, maar de aankondiging klinkt zo:
“We hebben het geluk gehad bijna drie decennia samen te zijn geweest in een prachtig liefdevol huwelijk. Onze reis is nu aan het veranderen en we hebben besloten uit elkaar te gaan om onze individuele groei na te streven”.
Zegt een opmerkzame Tom Heremans hierop: “Ja hoor, op de leeftijd waarop andere mensen stilaan een geschikt woonzorgcentrum zoeken, gaan deze twee senioren hun individuele groei nastreven. Goede reis!”

Zangeres Jewel en haar man Ty Murray schreven het volgende in hun aankondiging:
“We wilden niet dat kwaadheid onze band zou verschroeien. We hebben ervoor gekozen de veel moeilijkere weg te kiezen en onszelf steek voor steek te ontrafelen en elkaar liefdevol los te laten, zodat we onze nieuwe vorm kunnen aannemen: goede vrienden en toegewijde co-ouders voor onze geliefde zoon”.

Courteney Cox en David Arquette verwoorden hun scheiding zo:
Om onszelf beter te begrijpen en om te achterhalen wat we precies zoeken in een partner en een huwelijk”. Hoe verzin je het. En ze voegden er nog aan toe:
“We blijven de beste vrienden en verantwoordelijke ouders, en we houden nog altijd veel van elkaar”. Ja je voelt het zo, die liefde…

Kevin Costner liet zijn advocaat weten dat het na 18 jaar uit was met Christine Baumgartner:
“Tot onze grote spijt moet mr Costner meedelen dat omstandigheden waarover hij geen controle heeft, ertoe hebben geleid dat hij heeft moeten instemmen met de beëindiging van zijn huwelijk”.

Madonna en haar man Guy Ritchie waren kort en duidelijk:
“We hebben besloten uit elkaar te gaan na een huwelijk van 7,5 jaar”. Kort en duidelijk dat wel maar met veel centen omkleed, want Ritchie ving 100 miljoen dollar als schikking.

We zijn geen Piet Huysentruyt maar wat hebben we vandaag geleerd?

 • Dat het niet met gezwollen taalgebruik is dat het einde van een relatie wordt aangekondigd.
 • Dat partners niet zomaar beslissen om hun leven met elkaar te verbinden om dan later uit elkaar te gaan als ze elkaar nog heel graag zien.
 • Dat in het dagelijks leven (buiten Hollywood dan)  partners niet plotsklaps tot het besef komen dat ze aan hun innerlijke groei willen werken of willen achterhalen wat ze precies zoeken in een (andere) relatie en een (ander) huwelijk.
 • Dat we vragen hebben bij de ‘echtheid’ van de scheidingstoelichtingen van deze Hollywoodsterren.
 • Dat de communicatiespecialisten die de aankondigingen voorschreven er allicht een dik belegde boterham aan hebben verdiend.

Blijf niet met vragen zitten, maar maak nu een afspraak voor een begeleiding en regeling van jullie scheiding: "op maat"

Keuze uit 2 mogelijkheden, nu enkel nog de stap zetten: 

 •          via telefoon 03 535 30 01 of
 •          via het contactformulier

Hebben jullie wel alles ‘uit de kast’ gehaald alvorens te beslissen om te scheiden?

Scheiden lijkt soms makkelijker dan investeren in een relatieherstel, maar is het dat ook?

Bronvermelding foto: https://pixabay.com/

Echtscheiding
Tags: 
scheiden, scheiding, echtscheiding
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om u te begeleiden om tot een oplossing te komen

Getuigenissen