Tijdens een (vecht)scheidingsprocedure voor de rechtbank stelt de communicatie niet veel voor, als er al van communicatie tussen de scheidende partners sprake is. Maar hoe moet het dan met de communicatie nà de scheiding? Hoe ervoor zorgen dat de communicatie intact blijft en ook goed verloopt? Hopelijk komt er na verloop van tijd (ook na een vechtscheiding) opnieuw rust en slagen ex-partners er in om opnieuw ‘gewoon’ met elkaar te praten.

In een scheidingsbemiddeling gaat veel aandacht naar communicatie. Immers het is maar al pratende en al luisterend dat koppels elkaar ‘horen’. Het is de taak en de rol van de bemiddelaar om ervoor te zorgen dat de partners elkaar ook ‘verstaan’. Dus praten, horen, luisteren en… verstaan.

Goede afspraken maken is essentieel

Communicatie is belangrijk in de eerste plaats om goede afspraken te maken in de scheidingsprocedure, immers ook na de scheiding blijf je elkaar als ouders tegen komen in de zorg en de opvoeding van de kinderen. Tijdens een rechtsgang maken ouders geen afspraken onder elkaar, het is jouw gelijk tegenover zijn/haar gelijk, en het zijn de advocaten van elke partner die ten opzichte van de rechter verwoorden waar de ouders onderling niet meer aan toe komen.
Geen wonder dat vonnissen vaak als oneerlijk worden ervaren, vaak is geen van de twee partners tevreden omdat het een opgelegd vonnis betreft en niet het resultaat is van een gezamenlijk overleg.  Je kan alleen maar hopen dat de uitspraak van de rechtbank mee valt; waarmee niet wil gezegd zijn dat de rechter geen deskundig oordeel velt.

In een bemiddeling is er mogelijkheid om zaken die over en weer dwars zitten, uit te praten. Je ruimt de ‘rommel’ op. Als dat is gebeurd en de scheidende partners zijn weer ‘on speaking terms’, dan weet men elkaar meestal ook veel gemakkelijker te vinden in het maken van afspraken. Afspraken die uiteindelijk hun beslag krijgen in een ouderschapsovereenkomst waarin plaats is voor een verblijfsregeling van de kinderen waar beide partners vrede kunnen mee hebben, waarbij het belang van de kinderen voorop staat maar ook het belang van vader en moeder niet uit het oog wordt verloren. Een ouderschapsovereenkomst die een uitvoerige en gedetailleerde kostenregeling omvat, resultaat van overleg en met een objectivering van de bedragen aan onderhoudsbijdragen. Bij de berekening houdt de bemiddelaar ook rekening met de verblijfskosten, verblijfsoverstijgende kosten en de buitengewone kosten. De fiscale aspecten krijgen ook de nodige aandacht met een optimalisatie ervan binnen een wettelijke en fiscale context.
Finaal zijn er dan de afspraken over mogelijke latere wijzingen nadat de ouderschapsovereenkomst van kracht is.  Een ouderschapsplan geeft ook in detail de afspraken weer tussen vader en moeder. Afspraken die er maar kunnen komen mits een goede communicatie begeleid door de bemiddelaar. Zo komen onder meer aan bod: afspraken omtrent specifieke aandachtspunten waarover ouders later samen moeten praten, over ouderavonden op school, over de aard en de kwaliteit van de communicatie tussen de ouders, concrete afspraken omtrent de omgang met de kinderen en de (nieuwe) partners. Verder nog afspraken omtrent het verblijf van het kind en wat er gebeurt bij een eventuele verhuis van één van de ouders.

Ex-partners maar voor altijd ouders

Het gaat er dus om respectvol met elkaar om te gaan, met elkaar te overleggen zodat de overeenkomst een goede basis vormt om later op een gezonde manier te communiceren als gescheiden partners maar voor altijd "ouders". Immers bijna niets is erger voor kinderen dan ruziënde ouders, zeker na een scheiding.
Daarom dit advies: kies voor het model dat de beste waarborgen biedt voor het maken van goede afspraken en een goede communicatie zowel tijdens als na de scheiding.

Neem contact op en maak een afspraak; eerste stap op weg naar een duurzame overeenkomst

 

Algemeen
Tags: 
Communicatie, Overlegtips
Categorie: 
Bel of mail voor een afspraak om te zien wat wij voor u kunnen betekenen

Getuigenissen